Karte na pregled

„Informator“ Srpske napredne stranke, kvalitetan papir, u boji, na celoj prvoj strani, biće jednog od poslednjih brojeva, donosi reči: Ugled Srbije najveći u njenoj istoriji. Bez da se gleda unutra, mora da je citat najvećeg Premijera u istoriji Srbije. Šta da se radi, mora se biti optimista, i na sve to, i ostalo, gledati kao na veliku zajebanciju.

*
Informator Srpske napredne stranke, avgust 2015. 

Dakle, imali smo krizu na granici sa Hrvatskom. Što rekao frend plus kustos Nebojša Milenkovič, Sa ludilom ide tako lako. Naročito ako je obostrano. Naravno da bilo različitih pogleda na uzroke i posledice, recimo, g. Palma dao izjaviti: Milanović da podnese ostavku. Vučić je primer kako jedan premijer treba da se ponaša u kriznim situacijama. A ono što su članovi grupe „Goblini“, koji za Sloveniju morali preko Mađarske, neka bude sitno k’o fusnota: Ovu priliku koristimo da premijeru Hrvatske, premijeru Srbije, i svim govnima oko nih, jebemo mater!

Kako bilo, a kako bi, i to završeno, i to na najbolji način. Dobre vesti prvo javio SNS dr Martinović – jaka faca, nekoliko funkcija i preko nekoliko stotina hiljada dinara mesečnih primanja – i to pravo iz Skupštine: Politika vlade Srbije je trijumfovala, granica je otvorena, želim da pozovem građane da gledaju konferenciju za štampu gospodina Vučića, koja će biti direktno prenošena… I drugi čestitali, pa Premijeru, poslanik Đukanović, kome još nije nostrifikovan doktorat, ispred svih SNS poslanika uzviknuo: Zdrav razum su predvodili Srbija i Aleksandar Vučić, Mi smo predvodnici zdravog razuma! Doktoru Stefanoviću, koji ponosno nosi tutulu najvišeg akademskog zvanja, ostalo kaže: Velika pobeda za našu zemlju i naš narod! Onda su se uključile kamere svih televizija sa nacionalnom frekfencijom, i gospodin Vučić Aleksandar je proglasio pobedu.

*
Aleksandar Vučić i Muhamed Al Abar Foto: Fonet

Onda se dogodilo polaganje kamena temeljca za Beograd na vodi. I to u direktan prenos. Gospodin Vučić, po običaju, bio nadahnut: Srbija ispisuje nove stranice istorije. To više nije san, to nije obećanje, već danas postaje stvarnost. Sve bilo na ekrani, i direktno, jedino ne bilo na ekrani protesti DS plus Nova stranka, kao i udrruženja (Ne)davimo Beograd. Ne bilo da policija nije dozvoljavala građanima da priđu na kilometar „Geozavodu“, već samo pristalicama, sa člansku kartu SNS. Novinar Boža Andrejić, u „Danasu“, pisano posvedočio da policijske kordone mogli prođu samo članovi SNS sa partijskim iskaznicama. No Vučić gospodin, na tu okolnost izvoleo reći da On nije video tu policiju, i sve podupro argumentom da je protiv ceremonije Polaganja temeljca bilo 350, dok je podršku dalo 4 000 građana. 

U međuvremenu, na marginama zasedanja Skupštine UN, gospodin Tomislav Nikolić, zajedno sa Prvu damu, se slikao sa Mišel i Obama, pučanstvo  obradov’o vešću da mu je, posle slikanja, Obama poverio ono što je on već znao: Znam da ste faktor stabilnosti!
Onda se pojavio taj transkript prisluškivanja Pajtića, gde se veli da kum gospodina Vučića, gospodin Petrović, tražio od neke američke firme za vetroparkove samo dva milijuna evra mita i korupcije. Gospodin ministar doktor Stefanović, kome nadimak govori da mu sve treba verovati, u direktnom prenosu sve odbacio kao isfabrikovanu priču, koja je deo sveobuhvatnog plana za rušenje Aleksandra Vučića. Bio decidiran: Nijedna državna institucija, ni MUP, ni BIA, nisu prisluškivali Bojana Pajtića. Gospodin Vučić, kao i obično, bio iznad situacije, on se bavi ozbiljnim i velikim stvarima, ne interesuju ga sitne političke igrarije, ipak, vidi se da zna o čemu se tu radi, „To što neko izbegava poligraf, to nešto govori“.
Još ima da Ustavni sud presudio da je smanjenje penzija totalno u skladu i ustavno, i ima da se u Nišu građani pobili u redu za 50 posto jevtiji hleb. Može da bude vest da je, u prošloj godini, u javnom sektoru, uprkos zabrani, zaposleno, čiji li su, 9 000 lica. A svakako je vest da „Novosti“, na hiljadu strana, objavile memoare Mire Marković „Bilo je ovako“. A tek je ovo vest: Državna agencija Severne Koreje prenela svojim građanima da su prva zemlja koja je poslala čoveka na Sunce! Naravoučenije za našu Vladu, koja zna i da se opusti: ni u najvećim pobedama ne treba se opuštati, konstantno treba stremiti najvišim ciljevima. 
 
Vreme je za izbore, i tačka! Šta oni treba donesu, prorokov’o potpredsednik SNS doktora, doktor Stefanović: Voleo bih da građani izlaskom na birališta omoguće Vučiću neometanu mogućnost da sam odlučuje o tome kako želi da Srbija izgleda. Da tu ne bi bilo nekog ometanja, da se po hitnoj proceduri usvoji zakon, uredba, po kojoj će na biračka mesta moći samo građani sa patrijskim knjižicama, da se usvoji i amandman da to budu samo SNS knjižice. Vučić je svojim istorijskim podvizima zaslužio da se proglasi još jedna Istorijska pobeda!
Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.