„Trak Lajt“ će u Ćupriji zaposliti 1500 radnika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić o investiciji kompanije „Trak Lajt“. (Tanjug, 28. 8. 2014. godine)
„Nemačka kompanija Trak lajt u Ćupriji će zaposliti 1.500 radnika.“
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je na konferenciji „Zapadni Balkan“, još pre godinu i po dana, tačnije krajem avgusta 2014. godine, da će nemačka kompanija za proizvodnju automobilske rasvete „Trak lajt“ otvoriti pogon u Ćupriji. Tom prilikom premijer je obećao da za Ćupriju to znači 1500 novih radnih mesta.
Izgradnja fabrike, ni nakon više od godinu i po dana, nije započeta, a finansijski izveštaj kompanije „Truck Lite Europe“ za 2014. godinu koji se nalazi na sajtu Agencije za privredne registre pokazuje da, od kada je osnovana, kompanija „Truck-Lite Europe“ nije imala nikakve izdatke za zaposlene. To, praktično, znači da ova firma do sada nije zaposlila nijednog radnika.
Takođe, krajem prošle godine u medijma se pojavila informacija da je, zbog promene vlasničke strukture u Nemačkoj, izgradnja ove fabrike u Ćupriji odložena za 2016 godinu. Zbog svega toga, premijer Aleksandar Vučić dobija ocenu „neispunjeno„.
Takođe, kada je reč o broju zaposlenih, najave premijera Vučića i predsednika opštine Ninoslava Erića značajno se razlikuju. Dok premijer govori o broju od 1500 radnika, Erić najavljuje trećinu manje.

Beta, 1. 8. 2014. godine
„Nemačka kompanija Trak Lajt izgradiće u Ćupriji fabriku za proizvodnju delova za automobilsku industriju u kojoj će zaposliti 500 radnika.“

U Ugovoru o „individualnoj državnoj pomoći“, koji je Vlada Srbije sklopila sa kompanijom „Truck Lite Europe“, piše da je kompanija u obavezi da zaposli pet stotina radnika, i to u periodu od tri godine od dana zaključenja ugovora. Ukupna vrednost investicije je 11 miliona evra, a investitor će dobiti 3 miliona evra državne pomoći, i to po jedan milion svake godine – 2015, 2016. i 2017. godine. Takođe, investitor se obavezuje da broj zaposlenih ne smanjuje u narednih pet godina, od dana isplate poslednje tranše državne pomoći. To znači, da investitor broj zaposlenih ne bi smeo da smanjuje do 2022. godine.