U zagrljaju „tradicionalnih prijatelja”: Kako zvuči ruska propaganda u Srbiji?

Gruzijce je zakon o „stranim agentima”, usvojen iz drugog pokušaja proruske partije na vlasti, podsetio na zakone koje je Putin potpisao tokom obračuna sa kritičkim medijima i nevladinim organizacijama. Fektčekeri iz Ukrajine, u dešavanjima u Tbilisiju, videli su još nešto rusko - propagandu koja diskredituje proteste građana i njihove napore da su suprotstave zakonu koji ih udaljava od EU. Tu propagandu, Vox Ukraine uočio je u više zemalja i smestio ih u pet narativa o „obojenim revolucijama”, produženoj ruci Zapada, njegovim i Soroševim namerama da uz pomoć svojih marioneta sprovedu Majdan, potrebi da se „odbrane” tradicionalne vrednosti. Iako analiza Vox-a nije obuhvatila i Srbiju, nama je sve zvučalo poznato jer iste narative koriste i mediji i vlast.
Ivica Dačić i Sergej Lavrov
Ivica Dačić i Sergej Lavrov, Foto: Instagram/@ivica.dacic.rs

Rusija, u domaćim medijima i izjavama zvaničnika predstavljena kao „tradicionalni prijatelj” Srbije i srpskog naroda, istu vrstu „prijateljskog odnosa” ima i prema drugim zemljama do kojih može da dopre svojom propagandom. O tim zemljama pisao je ukrajinski VoxCheck u analizi „Sledeća provokacija Zapada: Kako ruska propaganda diskredituje demokratske proteste”.

Analiza platforme Vox Ukraine zapravo donosi sličnost ruskih dezinformacionih narativa tokom masovnih građanskih demonstracija u zemljama koje Kremlj, kako kažu, „tradicionalno smatra svojom ‘sferom uticaja’”. 

 

Ko je na beogradskim ulicama video tragove „obojene revolucije”?

 

Prvi na tom spisku narativa je onaj koji se odnosi na „obojene revolucije”, odnosno talas protesta koji su se protiv nedemokratskih režima organizovali najviše tokom 2000-ih. Kako piše VoxCheck, „obojene revolucije” su „noćna mora” za Vladimira Putina. Za Kremlj su signal da neka država izmiče ruskom uticaju, a istovremeno ih vide i kao upozorenje da bi takav vid pobune mogao da se dogodi i u Rusiji.

Za obojene revolucije” Putinov režim krivicu pripisuje kolektivnom Zapadu”, a oni koji organizuju proteste i vode ih dobili su od ruske propagandne mašine posebnu etiketu – produžene ruke” Stejt departmenta.

Na pokušaje obojenih revolucija” građane tokom svojih medijskih nastupa često upozoravaju i predstavnici Srpske napredne stranke.

Vladimir Orlić, kao predsednik Skupštine Srbije, u junu prošle godine i jeku protesta Srbija protiv nasilja”, o obojenim revolucijama” govorio je kao o nesreći za naš narod” i vezivao ih za one koji pruželjkuju da propadnemo da bismo bili slabi”.

Vladimir Orlić, TV Informer
Vladimir Orlić na TV Informer, Foto: Screenshot/YouTube/Srpska napredna stranka

Oni koji nisu zadovoljni Srbijom jer je dovoljno snažna da vodi računa o sebi i svojim interesima, oni će da vam ovde mese i kuvaju i serviraju kojekakve obojene revolucije, oni će da prizivaju nesreću za naš narod i našu državu, oni će da priželjkuju, rade na tome i da podržavaju da mi propadnemo da bismo bili slabi”, kazao je Orlić.

Osim predstavnika vlasti, slična tumačenja čuju se i u programima televizija sa nacionalnom pokrivenošću i od sagovornika koji nedvosmisleno zauzimaju antizapadne pozicije. Urednik portala Russia Today Balkan, Nikola Vrzić, u martu ove godine podsetio je na upozorenja ruskih službi da se u Srbiji sprema pokušaj obojene revolucije”.

Vidimo odakle stižu pokušaji destabilizacije. U krajnjoj liniji, ruska strana je jasno upozorila, pre izbora je stiglo to upozorenje da se sprema pokušaj obojene revolucije. Ovde znamo ko je sprovodio to, dakle, sa Zapada sve to stiže”, objasnio je Vrzić.

Isti narativ pronašli smo u medijima i naslovima poput Neko bi opasno da rovari po Srbiji: Obojena revolucija po zloglasnim metodama zloglasnog ‘Otpora’”.

Screenshot naslova na portalu Informer.rs
Foto: Screenshot/Informer.rs

„Propala srpska opozicija, do nogu potučena na decembarskim izborima, pokušaće da realizuje pakleni plan svojih sponzora sa Zapada i u Srbiji sprovede obojenu revoluciju po zloglasnim metodama zloglasnog ‘Otpora’”, objedinio je Informer sve ono što smatra lošim za Srbiju.

 

Pokušaji majdanizacije

 

Vox Ukraine identifikovao je i narative o Majdanu, smeštanje ove reči u negativan kontekst, kao i „prstima” Zapada u organizaciji demonstracija koje podsećaju na demonstracije u Ukrajini 2004. i 2014. godine. Ta dva talasa nezadovoljstva bila su zbog izborne krađe, a potom i proruskih pozicija predsednika Viktora Janukoviča.

U Srbiji, u kampanjama zastrašivanja građana „destabilizacijom zemlje” i realizacijom „paklenog plana” opozicije i Zapada, s vrha države i od najuticajnijih medija stižu i navodi o pokušajima „majdanizacije”.

Talas tih navoda usledio je u decembru 2023. godine, nakon izbora koje su obeležile brojne neregularnosti i manipulacije i zbog toga protesti na ulicama Beograda.

Povezan sadržaj
Tijana Đorđević 7. 1. 2024.

Premijerka Brnabić je već, 19. decembra, u Nacionalnom dnevniku TV Pink ponovila tezu na kojoj je insistirala tokom čitave kampanje, tvrdeći da je opozicija radila sve kako bi „kreirala atmosferu za paniku i za haos”, ističući pritom da su i nova okupljanja pokušaj „Majdana u Beogradu”.

„Ovo što pokušavaju sada, dakle, Majdan u Beogradu… To je ono dobijanje vlasti revolucijom na ulicama. To neće proći”, naglasila je Brnabić.

Ana Brnabić u Hit tvitu
Foto: TV Pink/YouTube/Srpska napredna stranka

Nekoliko dana kasnije, kada je ispred Skupštine Grada Beograda došlo do incidenata, a žandarmerija se udružila s policijskim jedinicama u hapšenju i potiskivanju demonstranata u okolne ulice, Brnabić je stala „u odbranu Srbije” i zahvalila se „ljudima iz ruske službe”.

„To verovatno neće biti popularno ovima sa Zapada, ali ja posebno večeras osećam da je važno stati u odbranu Srbije i da se zahvalim ljudima iz ruske službe koji su imali sve ove informacije i podelili te informacije s nama. I mi onda podelili sa svima ostalima i svi ostali rekli – ma jok, to su ruske dezinformacije, to je plasiranje lažnih vesti”, izjavila je Ana Brnabić.

Ko je koga informisao da je Zapad kriv za proteste u Srbiji i ko kome treba da zahvali – razjasnili su krajem decembra i mediji. 

Foto: Screenshot/Telegraf.rs

Na naslovnim stranama posle izjave bivše premijerke i aktuelne predsednice parlamenta pisalo je i da je „Moskva razotkrila planove Zapada za Majdan u Beogradu” i da su i „Rusi ukazali na pipke Nemačke u ‘Majdanu’ u Srbiji”.

 

Opozicija kao „produžena ruka” Zapada

 

Vox Ukraine uočio je i da iz Kremlja potiču narativi koji opoziciju predstavljaju kao produženu ruku” Stejt departmenta. U Srbiji je opozicionim političarima zalepljena etiketa poslušnika Zapada, a pre svih, u tome učestvuje prvi čovek države.

U jednom od obraćanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o pritiscima Zapada, odnosno očekivanjima koja zapadne države imaju od Srbije. Kako je Istinomer ranije pisao, Vučić je naveo da se namere Zapada odnose na priznavanje nezavisnosti Kosova, uvođenje sankcija Rusiji, ali i uvođenje marionetskog režima. 

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića
Foto: Screenshot/YouTube/Srpska napredna stranka

„Oni u stvari žele vraćanje starog režima, marionetskog režima kojim su upravljali kao sa pudlicama ili kao sa lutkama u pozorištu, kojima mogu da kažu bilo šta i oni će sve da prihvate“, rekao je Vučić početkom marta u obraćanju iz Predsedništva.

Da iza opozicije stoji „zapadni faktor” istakla je i predsednica proruske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, koja je izbornu trku u decembru trčala u opozicionom dresu, da bi nakon toga postala ministarka za demografiju i brigu o porodici u novoj Vladi naprednjaka..

„Po sredi su izvođači radova zapadnog faktora i nema dileme da sve ono što čine poslednjih dana najbolje potvrđuje šta je njihov cilj. Da uspostave onu vlast koja će priznati nezavisnost Kosova, uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, osporiti Republici Srpskoj pravo na opstanak i sprovesti srpske dezintegracija na Balkanu“, rekla je Đurđević Stamenkovski o opoziciji u izdanju Nacionalnog dnevnika TV Pink (6. Mart 2024. godine).

Milica Đurđević Stamenkovski u Nacionalnom dnevniku TV Pink
Foto: TV Pink/Screenshot

A na naslovnim stranama posle decembarskih izbora čitali smo i o „hejterima” iz opozicije koji se „uzdaju u Berlin”, pa „sa Nemcima ruše Srbiju”, dok nam je pre desetak dana s jedne od naslovnih strana rečeno da se 2. juna bira između „vazala Zapada” i „slobodne Srbije”.

 

Koga plaća Soroš?

 

Manipulacije skovane u Moskvi, koje je Vox video kao sastavni deo ruske propagande i u drugim državama, jesu i manipulacije o „Soroševim poslušnicima” – zapravo organizacijama koje se finansiraju i kroz projekte Soroševe Fondacije za otvoreno društvo. Te organizacije predstavljene su kao „strani plaćenici” poznatog američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša.

Soroš i njegova Fondacija za otvoreno društvo, koja podržava različite projekte u procesima demokratizacije u više od 120 zemalja, od 90-ih je marker i za neprijateljske namere prema Srbiji.

Prethodnih nedelja, u Skupštini Srbije slušali smo poslanika SNS Vladimira Orlića kako govori o nekima kojima „kojekakvi Soroši trpaju preko projekata ogromne pare u džepove i ne vide nikakav problem u tome što isti ti njihovi sponzori sponzorišu i Rezoluciju o Srebrenici i projekat takozvanog Kosova u Savetu Evrope”.

Povezan sadržaj

U medijskim naslovima pročitali smo i da neki učesnici u izbornom procesu „otvoreno rade za strance” među kojima je i Soroš, a čuli smo i da nisu samo opozicionari Soroševi. Govoreći o nevladinim organizacijama u Srbiji i potrebi da se kroz zakon o „stranim agentima” pokaže „čemu smo sve izloženi od strane tog kolektivnog Zapada”, urednik portala RT Balkan, Nikola Vrzić je istakao

„Znate, ovde nama oni dolaze kao i objašnjavaju nam šta je demokratija, kako treba da izgledaju demokratski procesi i tako dalje, a kad pogledamo šta je Džordž Soroš, recimo i nije on jedini, ali on je najpoznatije ime paradigma svega toga, svakako jedan od poznatijih u toj piramidi… Kad pogledamo šta je, šta on radi u samoj Americi onda vidimo da je zapravo sve to klizi ka jednom ozbiljnom totalitarizmu”, ocenio je Vrzić krajem aprila.

 

Napad zapadnih na tradicionalne vrednosti

 

U analizi koji je objavio Vox Ukraine ističe se i da Zapad, koji je negativno predstavljen u svim drugim narativima, ulogu zlikovca dobija i kada na red dođu „tradicionalne vrednosti”. Posmatrano iz ugla Kremlja, zapadne države su te koje napadaju duboko ukorenjene, porodične vrednosti, pa svi oni koji to gledaju očima Putinovog režima, staju u njihovu odbranu.

Narativ o „pogubnom uticaju Zapada” u potpunosti je obuhvatio i domaću javnu sferu – prisutan je u izjavama političara, medijima, na društvenim mrežama. Izvan obračuna sa političkim neistomišljenicima, zapadne države su i instrument u opravdavanju negativnih pojava u društvu – od onih objektivno negativnih, do onih koje negativnim smatraju proruski orijentisani politički akteri.

Najdalje je otišao bivši ministar prosvete Branko Ružić, koji je samo nekoliko sati nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu, za taj događaj okrivio „zapadne vrednosti”.

„Kao što znate, Srbija je takođe, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogen, poguban uticaj interneta, video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja kako ova tragedija ne bi, ne daj Bože, prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja kakav je nažalost slučaj u nekim zapadnim društvima“, rekao je Ružić na konferenciji za novinare 3. maja 2023. godine.

Zapadne vrednosti često se pominju i u kontekstu uništavanja tradicionalnih, porodičnih vrednosti. Tog stava je i nova ministarka za brigu o porodici, Milica Đurđević Stamenkovski.

„Taj talas dekadencije koji dolazi sa Zapada je namerio da porodicu potpuno dezintegriše i da je relativizuje i da je izopšti kao najvažniju ćeliju našeg društva, kao temelj koji je opstao i kada nismo imali državu – imali smo stabilnu porodicu koja je pokretala velike stvari”, izjavila je Đurđević Stamenkovski samo par dana pre nego što je i zvanično stupila na novu funkciju.

Neki koji dele mišljenje s njom još nisu stupili na funkciju, ali su slične tvrdnje razrađivali u svojim objavama na društvenim mrežama. Saša Borojević, teoretičar zavera, uz pomoć televizija sa nacionalnom frekvencijom prvo je preimenovan u stručnjaka i borca za očuvanje porodičnih vrednosti, da bi se za predstojeće beogradske izbore našao i na listi kandidata Srpske napredne stranke.

Saša Borojvić
Foto: YouTube/ HitTvit/ Screenshot

Istinomer je već dekonstruisao niz njegovih dezinformacija i manipulacija o „dekadentnom Zapadu” – od tvrdnji o legalizaciji pedofilije u evropskim zemljama do navoda da iza Amber Alert mehanizma širokog obaveštavanja javnosti o nestaloj deci, stoje pedofili.

***

Ruska propaganda, dakle, ne poznaje granice. Iako je Vox Ukraine vezao za diskreditaciju protesta u Gruziji i drugim zemljama, u Srbiji je ona konstantno prisutna –  u izjavama državnih zvaničnika, analizama brojnih sagovornika u najgledanijim emisijama, na naslovnim stranama, društvenim mrežama. I kao takva, propaganda Kremlja zapravo daje najčvršću osnovu „tradicionalnom prijateljstvu” na koje se vlast poziva svaki put kada zauzima poziciju pred „zlim Zapadom”.