Slobodan Nikolić

Datum rodjenja: 27. 3. 1957.
Stranka: Ruska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 27. 3. 1957.
Stranka: Ruska stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1957. godine.

U biografiji na sajtu Ruske stranke naveo je da je po zanimanju ekonomista, ali nije precizirao u kojoj obrazovnoj ustanovi je stekao to zvanje. 

„Od 1983. do 1984. godine radio je u Republičkom zavodu za statistiku. Od 1984. do 1996. godine bio je komercijalista u MPI Žitoratar u Šapcu. Od 1996. do 2001. godine bavio se privatnim trgovinskim biznisom.  Od 2001. do 2005. godine bio je direktor Udruženja Seoski prag 98 iz Šapca.  Od 2005. do 2006. godine bio je direktor Zorka zaštita bilja u Šapcu. Od 2006. do 2015. godine bio je član Gradskog veća Šapca zadužen za saradnju sa Udruženjima građana i za saradnju sa Ruskom Federacijom“, naveo je. 

Napominje da je 1998. osnovao Udruženje „Seoski prag“.

„Udruženje se bavi revitalizacijom i demografskim problemima sela, i uspostavljanjem saradnje sa Ruskom Federacijom. Godine 1998. uspostavljena je oficijelna saradnja sa Ivanovskom oblašću u Rusiji i potpisan protokol o saradnji sa Fondom kulture“, ističe. 

Navodi da je od 2010. godine predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“ u Šapcu i „nastavlja već uhodanu saradnju sa Ruskom Federacijom“.

„Od Prezidijuma Saveta za društvena priznanja Ruske Federacije grad Šabac 26. decembra 2011. godine dobija orden ‘Jermaka’, a Slobodan Nikolić orden cara Nikolaja II Romanova. Dobitnik je i medalje grada Moskve 2011. i drugih diploma“, piše u biografiji. 

„Otvoreni parlament“ navodi da je političku karijeru započeo u Narodnoj seljačkoj stranci, a da je u junu 2013. osnovao Rusku stranku, čiji je predsednik. 

Poslanik u Skupštini Srbije postao je nakon parlamentarnih izbora održanih u decembru 2023, kao prvi na listi „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“. 

Nakon lokalnih izbora održanih 2. juna 2024. Nikolić je istakao da je Ruska stranka „više nego zadovoljna“ postignutim rezultatima.

 „Ta stranka došla je u fokus javnosti jer njihov jedan odbornik može da prelomi vlast u Nišu u korist koalicije okupljene oko SNS. Osvojili su dvanaest odbornika na lokalnim izborima – u Skupštini Beograda osvojili su jedno odborničko mesto, a isto toliko dobili su i u skupštinama Novog Beograda, Zemuna i u Lazarevcu. Po jednog odbornika Ruska stranka imaće i u Valjevu, Čačku, Vrbasu i Rumi, kao i u Skupštini grada Niša i niškoj opštini Medijana. U Opovu je Ruska stranka osvojila dva odbornička mesta. ‘Osnovni cilj Ruske stranke jeste zaštita ruske manjine, ali istovremeno radimo i u interesu većine u Srbiji. Zalažemo i za to da se Srbija učlani u Evroazijsku uniju, ODKB, BRIKS i ŠOS’, rekao je Nikolić.“ (sputnikportal.rs, 4. 6. 2024. godine)

Izjavio je da „nije nikakav problem skupiti potpise kada 60 odsto stanovništva podržava Rusiju“.

“Kako smo mi fantomska stranka koja postoji od 2013. godine. Oženjen sam Ruskinjom, imam dete, majka mi je bila nastavnica ruskog jezika, ja nisam u politici da ućarim’, tvrdi Nikolić. Na naše pitanje da li učestvuje u izbornoj prevari, budući da se predstavlja kao manjinska partija u kojoj očigledno nema Rusa, Nikolić odgovara da oni koriste zakonski raspoloživa sredstva. ‘Iako nas nema nigde, mi se borimo… Samo ime privači ljude. Zamislite ime u kojem piše ‘Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek’. Zakon je takav kakav, Tadić ga je doneo. Vi možete stranku da nazovete ‘Beremo rosno cveće’ i da se proglasite za manjinsku stranku. To je apsurd, ali eto takav je zakon’, poručio je Nikolić.“ (nova.rs, 5. 6. 2024. godine)

Foto: FoNet, Aleksandar Barda 

 

Poslednji put ažurirano: 11. 6. 2024.