Nema dokaza da su rumunski navijači na EP skandirali u znak podrške Putinu

Digitalno izmenjeni snimak skandiranja navijača rumunske fudbalske reprezentacije na skorašnjoj utakmici protiv Ukrajine na Evropskom prvenstvu, iskorišćen je za orkestrirano širenje dezinformacija o navodnoj podršci navijača ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.
Editovana fotografija, Izvor: Facebook
  • Na društvenim mrežama deli se snimak uz tvrdnje da prikazuje „skandiranje rumunskih navijača u znak podrške Putinu” tokom utakmice protiv Ukrajine, na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u fudbalu. U pojedinim objavama deli se i fotografija sa utakmice koja navodno prikazuje da su „rumunski navijači uneli zastavu Donjecke Narodne Republike na stadion”. 
  • Snimak i fotografija su digitalno izmenjeni. Nema dokaza da su navijači skandirali ruskom predsedniku.* Na originalnom snimku sa utakmice, u kadru koji je prikazan na viralnoj fotografiji, ne pojavljuje se zastava Donjecke Narodne Republike.
  • Objave na društvenim mrežama ocenili smo kao digitalno izmenjeni sadržaj.

Nakon završetka utakmice između Rumunije i Ukrajine 17. juna na Evropskom prvenstvu u fudbalu u Nemačkoj, na društvenim mrežama krenuo je da se deli snimak koji, kako se tvrdi u viralnim objavama, navodno prikazuje rumunske navijače kako „skandiraju u znak podrške” predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. U pojedinim objavama deli se i fotografija koja navodno prikazuje da su rumunski navijači uneli zastavu Donjecke Narodne Republike na fudbalski stadion u Minhenu.

Printskrin objave sa fejsbuka

Brojni domaći i regionalni portali objavili su da su rumunski navijači skandirali ime ruskog predsednika kako bi „isprovocirali ukrajinske navijače” i preneli u člancima sporan snimak (uglavnom sa društvene mreže X). Portal „B92” objavio je i spornu tvrdnju da su rumunski navijači navodno „uneli zastavu Donjecke Narodne Republike na stadion”.

Činjenica je, međutim, da su snimak i fotografija digitalno izmenjeni. Nema dokaza da su navijači skandirali Vladimiru Putinu.* Takođe, na originalnom snimku sa utakmice, u kadru koji je prikazan na viralnoj fotografiji, ne pojavljuje se zaista zastava Donjecke Narodne Republike.

Brojni korisnici društvenih mreža ukazali su da je snimak skandiranja navijača rumunske fudbalske reprezentacije montiran, odnosno da je isečen deo na kojem se čuje da navijači zapravo uzvikuju „Путін — хуйло”, u prevodu „Putin je kreten!” slogan pesmu na ukrajinskom i ruskom jeziku koja ismeva predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na autentičnom snimku sa utakmice između Rumunije i Ukrajine, koji su objavili korisnici X-a, čuje se skandiranje „Путін — хуйло”.

Da je viralan snimak digitalno izmenjen potvrdio je i ukrajinski „Centar za strateške komunikacije i informacionu bezbednost” – „SRAVDI”, koji operiše u okviru ukrajinskog Ministarstva kulture i informacione politike, kao jedan od mehanizama za borbu protiv dezinformacija.

„SPRAVDI” je u saopštenjima na Telegramu i Fejsbuku 17. juna naveo da je na viralnom snimku „izmenjen audio zapis”, odnosno da je „isečen deo” skandiranja navijača rumunske fudbalske reprezentacije, kako bi ono bilo predstavljeno kao podrška ruskom predsedniku.

Takođe, na autentičnom snimku sa utakmice između rumunske i ukrajinske fudbalske reprezentacije, u kadru koji je istaknut na viralnoj fotografiji, ne pojavljuje se zastava Donjecke Narodne Republike.

Editovana fotografija, Izvor: Facebook
Originalna fotografija, Izvor: X (Twitter)

Do istog zaključka došla je i gruzijska platforma za proveru činjenica „FactCheck.ge”, koja je uporedila ključne kadrove tribina koristeći lajvstrim prenos utakmice na Jutjubu, koji više nije dostupan.

„FactCheck.ge” piše da su brojni ruski propagandni mediji (između ostalog i ruska državna novinska agencija „TASS”) i prokremljovski orijentisane stranice na društvenim mrežama, preneli navodnu vest da su rumunski navijači uneli zastavu Donjecke Narodne Republike na stadion u Minhenu, da bi potom saopštili da sporna fotografija nije autentična.

*Donjecku Narodnu Republiku (DNR) stvorile su 2014. godine paravojne formacije koje podržava Rusija. Prvobitno je delovala kao otcepljena država, sve dok nije pripojena Rusiji 2022. godine. Skoro sve države članice UN smatraju celu teritoriju DNR suverenom teritorijom Ukrajine.

***

Evropska fudbalska unija „UEFA” zabranila je ruskim timovima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima u roku od nekoliko dana nakon pune vojne invazije na Ukrajinu, koja je otpočela u februaru 2022. godine, izvestio je „AP”.

Rusija je uložila žalbu na zabrane Evropske fudbalske unije Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je ona odbačena u julu 2022, piše „BBC”.

„UEFA” je uoči skorašnje utakmice između Ukrajine i Rumunije saopštila da ćeobezbeđenje pokušati da presretne i ukloni ruske zastave sa stadiona u Minhenu”, budući da su one bile primećene na tribinama tokom drugih utakmica na ovogodišnjem prvenstvu.

Nemačke vlasti su ranije saopštile da žele da dozvole da se zastave timova učesnika donesu samo na stadione i u zvanične fan zone koje prenose utakmice na velikim ekranima u 10 gradova domaćina. To je, između ostalog, viđeno i kao zaštitna mera kako bi se izbegle verovatne provokacije u slučaju isticanja izraelske i palestinske zastave na takmičenju, navodi „AP”. 

„UEFA” ima disciplinska pravila protiv političkih poruka na stadionima i može kazniti timove ako ih njihovi navijači ne poštuju.

*izmenjeno 21. 6. 2024.

Prvobitno, zaključak je bio da se na autentičnom snimku čuje skandiranje rumunskih navijača ruskom predsedniku, ali u negativnom kontekstu. U međuvremenu “AFP” je utvrdio da je snimak koji su korisnici X-a priložili kao dokaz da su rumunski navijači uzvikivali uvrede Putinu zapravo sa utakmice između Austrije i Ukrajine koja je igrana 21. juna 2021. na Evropskom prvenstvu 2020. godine. Prema analizi “AFP”-a nema dokaza da su navijači na ovogodišnjoj utakmici između Rumunije i Ukrajine skandirali Putinu.

Do istog zaključka došao je i “Dojče Vele”.

Dakle, nema dokaza da su navijači skandirali ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ni u pozitivnom, ni u negativnom kontekstu.