Predsednik Argentine nije objavio AI sliku na kojoj je u ulozi Terminatora koji tuče penzionere

Argentinski predsednik Havijer Milej, desničar koji svojim političkim potezima i izjavama uzburkava svetsku javnost, suprotno viralnim tvrdnjama sa mreža, ipak nije objavio sliku na kojoj je prikazan kao Terminator koji tuče penzionere.
  • Na mrežama se deli skrinšot navodne objave sa Instagrama argentinskog predsednika Havijera Mileja, na kojoj je slika generisana pomoću AI koja prikazuje Mileja u ulozi Terminatora kako tuče starijeg čoveka. 
  • Nema dokaza da je argentinski predsednik objavio AI fotografiju na kojoj je u ulozi Terminatora. Slika generisana pomoću veštačke inteligencije potekla je sa naloga na Instagramu koji redovno objavljuje mimove i montaže.
  • Objavama na društvenim mrežama nedostaje kontekst.

Korisnici društvenih mreža, u opisu objava navodnog skrinšota sa Instagrama predsednika Argentine Havijera Mileja, navode da je neoliberalni fašista Javier Milei objavio AI sliku sebe kao Terminatora kako tuče penzionere”, te da u opisu navodne objave Mileja na Instagramu piše: Ja sam terminator, dolazim iz budućnosti, a u budućnosti penzioneri više nisu teret državi’.”

Printskrin objave sa fejsbuka

Nema dokaza da je argentinski predsednik Havijer Milej objavio na svom Instagram nalogu AI fotografiju na kojoj je u ulozi Terminatora koji tuče starijeg čoveka. Slika generisana pomoću veštačke inteligencije potekla je sa naloga na Instagramu koji redovno objavljuje mimove i montaže.

Na spornoj AI fotografiji, u gornjem desnom uglu nalepljen je vodeni žig na kojem piše „El Caiman del Caribe”. Reč je o nazivu Instagram naloga koji objavljuje humorističan i provokativni sadržaj u obliku mimova i montaža.

Pretragom instagram stranice „El Caiman del Caribe” pronašli smo rils u kojem se pojavljuje viralan skrinšot navodne objave predsednika Argentine. Rils je objavljen 7. juna ove godine sa opisom: „Ja sam kao Terminator koji pogađa penzionere”.

Printskrin originalne objave sa instagrama

Nema digitalnih tragova koji bi potvrdili da je argentinski predsednik zaista na svom Instagram nalogu objavio AI fotografiju Terminatora koji tuče starijeg čoveka. Pretraga arhiviranih verzija Milejevog Instagram naloga, koji je sačuvan u različitim veb arhivama tokom prve nedelje juna ove godine, nije pokazala da je Milej objavio spornu AI fotografiju. Do istog zaključka došao je i portal „Maldita.es”.

***

Argentinski mediji izvestili su 7. juna da se predsednik Argentine u intervjuu za podkast „Iskreno sa Bari Vajsom” navodno uporedio sa „Terminatorom”, istoimenim likom kojeg je igrao poznati glumac Arnold Švarceneger u filmu iz 1984. godine. Moguće je da je to inspirisalo viralnu montažu.

***

Havijer Milej je desničarski autsajder koji je izabran za predsednika Argentine 2023. godine, na talasu nezadovoljstva birača političkom elitom koju su njegove pristalice okrivile za „endemsku hiperinflaciju, valutu u slobodnom padu i sve veće siromaštvo”, navodi onlajn enciklopedija „Britannica”. „Njegov drzak karakter i antiestablišment pristup rezultirali su poređenjem sa bivšim predsednicima Donaldom Trampom iz Sjedinjenih Država i Žairom Bolsonarom iz Brazila”, piše „Britannica”.