Ne, Indija ne traži smrtnu kaznu za naučnicu koja je upozoravala da ivermektin ne leči kovid 19

U dezinformacijama na mrežama ponovo se pojavio čuveni ivermektin, ovoga puta kao navodni povod za tužbu indijskih vlasti protiv bivše naučnice SZO.
  • Na mrežama se dele tvrdnje da indijske vlasti traže smrtnu kaznu za bivšu naučnicu SZO Soumju Svaminatan, zbog njenog savetovanja protiv korišćenja ivermektina za lečenje kovida 19.
  • Reč je o dezinformaciji koja potiče iz manipulativnog tumačenja pravnog obaveštenja koje je izdalo privatno udruženje advokata u Mumbaju u Indiji. Tužbe protiv Svaminatan nisu podignute, a pouzdane kliničke studije potvrdile su da ivermektin nije efikasan kao lek protiv kovida 19.
  • Objave na društvenim mrežama ocenili smo kao netačne.

Portali „Nulta tačka” i „Epoha” objavili su sredinom juna ove godine članke u kojima se tvrdi da je “Indija tražila smrtnu kaznu za naučnika SZO koji je blokirao pristup ivermektinu. 

Indijska advokatska komora (IBA) pokrenula je pravni postupak protiv glavnog naučnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Sumije Svaminatan, optužujući je da je izazvala smrt indijskih državljana tako što ih je obmanjivala u pogledu efikasnosti ivermektina. Prema navodima sadržanim u tužbi, SZO je odlučila da suzbije Ivermektin uprkos obilju naučnih dokaza koji tvrde da je njegova efikasnost protiv Covida evidentna a u korist promovisanja mRNA vakcina Covid-19”, piše „Nulta tačka” u tekstu koji se deli na Fejsbuku.

Printskrin objave sa fejsbuka

 

Reč je o staroj dezinformaciji koja potiče iz obmanjujućeg tumačenja pravnog obaveštenja privatnog udruženja advokata u Mumbaju u Indiji, u kojem se bivša naučnica SZO Soumja Svaminatan optužuje da izaziva nepotrebne smrti, savetujući da se ivermektin ne koristi za lečenje kovida 19”. Optužnica protiv Svaminatan nije podignuta. U pravnom obaveštenju advokatske grupe citirane su netačne tvrdnje o efikasnosti ivermektina za lečenje kovida 19. Pouzdane kliničke studije potvrdile su da ivermektin nije efikasan kao lek protiv kovida 19.

Doktorica Soumja Svaminatan je pedijatrica i istraživačica koja je bila na poziciji glavne naučnice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u periodu od 2019. do 2022. godine.

U pravnom obaveštenju, koje je u maju 2021. godine objavila Indijska advokatska komora, navodi se da je „Svaminatan vodila kampanju dezinformacija kako bi umanjila efikasnost ivermektina pri lečenju kovida 19”, zbog čega je ovo udruženje optužilo da je „počinila zločine koji su kažnjivi smrtnom kaznom”. Advokatska grupa u pravnom obaveštenju navodi da je „ivermektin bezbedan i efikasan za prevenciju i lečenje kovida 19”.

Pravno obaveštenje, međutim, nije isto što i podnošenje tužbe. Nema dokaza da je podignuta optužnica protiv Svaminatan. 

Indijska advokatska komora (The Bar Association of India) je privatna dobrovoljna organizacija advokata koja nema zvanična ili regulatorna ovlašćenja. Umesto toga, Savet advokata Indije (Bar Council of India) služi kao indijsko statutarno telo za regulisanje pravne prakse i pravnog obrazovanja.

Iako su indijske početne smernice za lečenje blagog oblika kovida 19 uključivale ivermektin – uz upozorenje o „niskoj sigurnosti dokaza” – Indijski savet za medicinska istraživanja revidirao je to uputstvo u septembru 2021. godine i eliminisao ivermektin sa liste, nakon što su studije pokazale da taj lek nema uticaja na kovid 19, navodi portal “Health Feedback”. Ovo je u skladu sa smernicama zasnovanim na dokazima koje pružaju SZO i Evropska agencija za lekove, kao i stručne naučne grupe kao što je Američko društvo za infektivne bolesti.

Ivermektin je lek koji se koristi za lečenje parazitskih infekcija kod ljudi i životinja. Otkriće njegove antiparazitske aktivnosti donelo je dvojici naučnika Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2015. godine. Takođe, ivermektin je bio široko promovisan kao lek za kovid 19 tokom pandemije, o čemu je Istinomer pisao u više navrata. Međutim, velika klinička ispitivanja otkrila su da ivermektin nema gotovo nikakav učinak kod pacijenata obolelih od kovida 19.