Srbija je jedna od najbezbednijih zemalja u svetu i Evropi

Predsednik Srbije o bezbednosti zemlje. (TV Prva, 30. 6. 2024. godine)
2. 7. 2024.
Teme / Ocene: Neistina
„Po svim statistikama Srbija je jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, jedna od najbezbednijih u Evropi.“

Slučaj žandarma Miloša Jevremovića, koji je 29. juna ustreljen samostrelom u vrat ispred izraelske ambasade, u napadu koji je policija okfalifikovala kao teroristički, bio je tema o kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Osim što je i u ovom slučaju pričao o toku istrage, predsednik je u jutarnjem programu TV Prva govorio i o bezbednosti zemlje.

Na pitanje da li građani imaju razloga za strah, odgovorio je da država neće imati milosti prema terorizmu i teroristima i da građani mogu da budu mirni i spokojni. Rekao je i sledeće:

„… po svim statistikama Srbija je jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, jedna od najbezbednijih u Evropi. Beograd je jedan od najbezbednijih gradova i čak i na njihovim listama, gde možete da šetate noću, ponekad besmislenih bez statističkih podataka. Videćete uvek i za Beograd i za Srbiju da su najbolje ocenjeni po pitanju bezbednosti i ja sam ponosan na tu činjenicu.“

Predsednika, međutim, već demantuju dva događaja koja su se ne tako davno dogodila u Beogradu – dva masovna ubistva u kojima je ubijeno i ranjeno 38 ljudi. U osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ trinaestogodišnji K.K. je 3. maja 2023. pištoljem ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja, a ranio petoro učenika i nastavnicu. Samo dan kasnije 21-godišnji U. B. je, pucajući iz automatske puške, ubio osmoro, a ranio četrnaest ljudi u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca.

Povezan sadržaj

Ovi događaji, kako se navodi u izveštaju Radne grupe za bezbednost Majske platforme, nisu izuzetak u našem društvu, jer je od 2013. do 2023. u Srbiji bilo devet višestrukih ubistava u kojima su ubijene ili ranjene 102 osobe, što je prosek od 1,42 ubijena na 100.000 stanovnika. Srbija je tako, ističe se, postala prva zemlja u Evropi prema broju masovnih ubistava u prethodnih 10 godina.

Ni međunarodna statistika ne ide u prilog predsednikovoj tvrdnji. Na Globalnom indeksu mira (Global Peace Index), koji svake godine rangira zemlje na osnovu 23 parametra – od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba, Srbija nije među najbezbednijim zemljama u svetu. Od 163 zemlje sveta, Srbija se ove godine nalazi na 54. mestu Globalnog indeksa mira. Na prvih deset mesta su Island, Irska, Austrija, Novi Zeland, Singapur, Švajcarska, Portugal, Danska, Slovenija, Malezija.

Global peace index/Screenshot
Global peace index/Screenshot

Kada je reč o Evropi, od 36 zemlje Srbija se po bezbednosti nalazi čak na 31. mestu Globalnog indeksa mira. Iza nje su samo Kosovo, Bosna i Hercegovina, Francuska, Kipar i Turska.

Dakle, niti je Srbija po statistici jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, niti je jedna od najbezbednijih zemalja u Evropi. Samo u dva višestruka ubistva početkom maja prošle godine u Beogradu je ubijeno i ranjeno 38 osoba, od kojih većina dece i mladih. Prema broju masovnih ubistava u prethodnih 10 godina, Srbija je na prvom mestu u Evropi. Dalje, na Globalnom indeksu mira Srbija se među 163 zemlje sveta ove godine nalazi na 54. mestu, a među 36 evropske zemlje na čak 31. mestu. Stoga za izjavu koju ocenjujemo, predsednik Aleksandar Vučić dobija ocenu „neistina“.

Povezan sadržaj

Naslovna fotografija: Foto: FoNet/AP