Snimak ne prikazuje napad Huta na izraelski brod

Stari snimak požara na brodu kod Šri Lanke ponovo se deli na mrežama sa netačnim tvrdnjama da prikazuje skorašnji napad Huta na izraelski brod.
Napad Huta na izraelski brod
Izvor: Threads/Printscreen

  • Na društvenim mrežama deli se video snimak požara na brodu sa tvrdnjama da prikazuje napad Huta na izraelski kontejnerski brod.
  • Snimak prikazuje kontejnerski brod zahvaćen plamenom nakon hemijske eksplozije u blizini Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, u maju 2021. godine.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao netačne.

Korisnici društvenih mreža dele snimak požara na brodu uz tvrdnje da prikazuje “skorašnji napad jemenskih pobunjenika Huta na izraelski kontejnerski brod”.

Threads objava o navodnom napadu Huta na izraelski brod
Izvor: Threads/Printscreen

Snimak, međutim, nema veze sa aktuelnim dešavanjima u Crvenom moru. Reč je o snimku kontejnerskog broda zahvaćenog plamenom nakon hemijske eksplozije u blizini Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, u maju 2021. godine.

Obrnuta pretraga ključnih kadrova sa snimka uputila je na istovetan video objavljen 25. maja 2021. godine na Jutjub kanalu vazduhoplovnih snaga Šri Lanke (“Sri Lanka Air Force”). U opisu videa navodi se da prikazuje najnoviji snimak broda „X-PRESS PEARL“ koji je zahvaćen plamenom.

Isti video pronašli smo i na Jutjub kanalu “AFP”-a gde je objavljen 26. maja 2021. godine sa naslovom “Kontejnerski brod zahvaćen plamenom kod obale Šri Lanke”. 

U opisu videa navodi se: “Kontejnerski transporter registrovan u Singapuru zahvaćen je plamenom u blizini glavnog grada Šri Lanke Kolomba nakon hemijske eksplozije, saopštila je mornarica Šri Lanke. Članovi posade ‘MV X-Press Pearl‘-a bezbedno su evakuisani, a jedan član je hospitalizovan sa lakšim povredama.”

“Rojters” piše da je „X-PRESS PEARL“ prevozio 1.486 kontejnera, uključujući 25 tona azotne kiseline i drugih hemikalija, u momentu izbijanja požara. Incident je izazvao jednu od najgorih ekoloških katastrofa (koje je izazvao čovek) u istoriji Šri Lanke, prema Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.  

Isti video snimak delio se na mrežama i u januaru ove godine, sa netačnim tvrdnjama da prikazuje “teretni brod u vlasništvu Sjedinjenih Država koji je pogođen projektilom kod obale Jemena”, o čemu je pisao “PolitiFact”.

Reporter “BBC”-ja Shayan Sardarizadeh objasnio je na X-u 15. januara da je korisnik te mreže sa plaćenom verifikacijom naloga, inače poznat po serijskom plasiranju teorija zavera, podelio video požara na brodu kod Šri Lanke sa netačnom tvrdnjom da prikazuje raketni napad Huta na brod “Gibraltar Eagle”, koji je u vlasništvu SAD. 

Povod za deljenje takvih videa bila je vest da su Huti, posle serije američkih vazdušnih napada na militante u Jemenu, 15. januara ove godine ispalili projektil koji je pogodio američki kontejnerski brod kod jemenske obale. “Rojters” je preneo da je napad je prouzrokovao “ograničenu štetu” na brodskom tovarnom prostoru, ali da “nije bilo prijavljenih povređenih”.

Sličan primer pokušaja manipulisanja vizuelnim sadržajem zabeležili smo i u februaru ove godine, kada se na mrežama delio stari snimak potapanja broda “Stellar Banner” kod brazilske obale, uz netačne tvrdnje da prikazuje “napad jemenskih Huta na britanski trgovački brod u Crvenom moru”.

***

Pobunjenici Huti izveli su više od 40 napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu od novembra 2023. godine, piše “BBC”.

Huti su pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja Izrael smatra neprijateljem. Kao odgovor na aktuelan rat u Pojasu Gaze, Huti su počeli da ispaljuju bespilotne letelice i projektile prema Izraelu, od kojih je, do sada, većina presretnuta, navodi “BBC”.