Devedest odsto stručnjaka je za projekat „Jadar”

Predsednik Srbije o projektu „Jadar” (RTS, YouTube/Aleksandar Vučić, 24. jun 2024. godine)
„Dakle, stručnjake koje sam slušao, 90 posto stručnjaka su za ovo, 90 posto, bukvalno 90.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti u ponedeljak, 24. juna. Teme s kojima je izašao pred novinare i građane ticale su se ekonomije, postignutih rezultata, specijalizovane izložbe „EXPO”, ali i iskopavanja litijuma i projekta „Jadar”.

Vučić je posebno naglasio značaj proizvodnje litijumskih baterija za Loznicu, Krupanj, Mali Zvornik i okolna mesta, kao i za celu Srbiju.

Povezan sadržaj

Kada je završio glavno izlaganje, predsednik je saslušao i pitanja novinara. Jedno od njih stiglo je sa TV N1.

„Evo, citiraću vam Anu Brnabić od 2022. – ‘Mislim da je ukidanje projekta ‘Jadar’ odluka koja je ispravna i govori o tome da slušamo naš narod’. Da li to sad ispada, vraćanjem ove priče o litijumu, da ste tada lagali narod? Da li ste dali zeleno svetlo za kopanje jadarita u Nedeljicama  Rio Tintu i zašto to srpski narod saznaje iz stranih medija? Zašto sada hrabro ne kažete da ste dali? I zbog čega se oslanjamo na baš nemačke garancije? Zašto ne pustimo Nemce da garantuju sami sebi, jer i oni imaju litijum, a ne slušamo naše stručnjake?”, pitala je Žaklina Tatalović, novinarka N1.

Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti, 24. jun 2024.
Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

U odgovoru na ovo pitanje, predsednik je pomenuo „90 odsto stručnjaka” koji su „za” pomenuti projekat.

„Mi nismo doneli još nikakvu odluku i predložio sam danas razgovor, ali argumentima (…) Dakle, stručnjake koje sam slušao, 90 posto stručnjaka su za ovo, 90 posto, bukvalno 90. Ako mislite da su stručnjaci one koje dovedete u studio, a koji su nestručni po svakom pitanju, koji pojma nemaju o tome, koji sat i po vremena govore o nečemu da ni jedan argument ne kažu. Nisu u stanju da vam govore ništa ni o sumpornoj kiselini, ni o bilo čemu, jer pojma nemaju, naravno. I ne znaju šta je jadarit”, rekao je Aleksandar Vučić.

Iako podatak od „90 odsto” zvuči kao ubedljiva podrška nekoj temi, nema nikakvo značenje ukoliko nije potkrepljen dokazima i argumentima.

 

Kojih 90 odsto?

 

Iz predsednikovog odgovora na pitanje novinarke N1 nije jasno kojih 90 odsto stručnjaka, koje je on slušao, podržava projekat „Jadar”. Te informacije, ukoliko su zaista tačne, poznate su samo predsedniku Vučiću.

Istinomer je zato od predsednikove Službe za saradnju sa medijima tražio argumente za ovu tvrdnju i odgovore na pitanja o kojim stručnjacima je reč i koja je njihova argumentacija zbog koje su, kako je Vučić naveo, „za” iskopavanje jadarita. Odgovori do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.

Kako nije moguće utvrditi da procenat i od kog broja stručnjaka, u zemlji ili inostranstvu, podržava projekat „Jadar”, i koje je to stručnjake predsednik uopšte slušao, za ovu izjavu Istinomer mu daje ocenu neproverivo.

Istorija se ponavlja

Kada je 2019. godine govorio o Beogradu na vodi, predsednik Srbije imao je sličnu izjavu kojom je predstavljao kvalitet projekta.

„Kada su svi bili protiv Beograda na vodi, kada je to bilo popularno, Kajl Skot je došao i rekao da podržava taj projekat. Danas je lako, danas 70 odsto Beograđana podržava Beograd na vodi”, rekao je Vučić tokom gostovanja na TV Prva, u avgustu 2019. godine.

Istinomer je tada pokušavao da pronađe javno dostupan dokument s istim podatkom, koji bi mogao da potvrdi izjavu Aleksandra Vučića. Osim toga, predsedniku smo poslali i pitanje na osnovu čega je rekao da 70 odsto Beograđana podržava projekat Beograd na vodi. Odgovor ni tada nije stigao, pa je i pre pet godina, predsednik Vučić od Istinomera dobio ocenu neproverivo.

Naslovna fotografija: FoNet/Milica Vučković