Simpsonovi nisu predvideli atentat na Trampa

Nakon niza dezinformacija o identitetu napadača na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, na mrežama je aktuelna konspiracija da su autori Simpsonovih predvideli skorašnji pokušaj ubistva Trampa na mitingu u Pensilvaniji.
Izvor: Printscreen/Firstpost
  • Na društvenim mrežama se dele tvrdnje da su Simpsonovi predvideli atentat na Donalda Trampa, zajedno sa navodnim slikama i snimcima iz američkog serijala koji bi trebalo to da dokažu. 
  • Reč je o montiranom vizuelnom sadržaju koji je predstavljen izvan konteksta u cilju manipulisanja. Nema dokaza da su autori Simpsonovih predvideli skorašnji atentat na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao obmanjujuće.  

Na društvenim mrežama kruže slike i snimci koji navodno prikazuju scene iz kultnog američkog serijala Simpsonovi, zajedno sa tvrdnjama da dokazuju da su autori serijala predvideli skorašnji pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, na mitingu u Pensilvaniji u Sjedinjenim Državama.

Na viralnom snimku koji se sa Telegrama raširio i na Fejsbuk (a koji su objavili i pojedini mediji poput portala “Srbin.info”), montirane su animirane scene koje prikazuju Trampa za govornicom i Homera Simpsona kako puca iz vatrenog oružja, zajedno sa autentičnim snimkom pokušaja atentata na Trampa 13. jula ove godine.

Izvor: Printscreen/Facebook

Takođe, pojedini domaći i regionalni portali objavili su tekstove u kojima se insinuira da su Simpsonovi predvideli atentat na Trampa, zajedno sa slikama sa društvenih mreža koje navodno prikazuju scenu iz Simpsonovih u kojoj je Tramp u kovčegu.

Izvor: Printscreen/B92

Reč je o montiranom vizuelnom sadržaju koji je predstavljen izvan konteksta u cilju manipulisanja. Nema dokaza da su autori Simpsonovih predvideli skorašnji atentat na republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Video koji prikazuje Trampa za govornicom je iz kratkog filma “Trumptastic Voyage” koji su autori Simpsonovih objavili na Jutjubu 7. jula 2015. godine, otprilike mesec dana nakon što je Tramp prvi put najavio svoju kandidaturu za predsednika. U filmu “Trumptastic Voyage” nisu prikazane scene atentata na Trampa, niti se pominje ta tema. 

Video koji prikazuje Homera Simpsona kako puca iz vatrenog oružja je iz epizode „And Maggie Makes Three“ koja je emitovana 22. januara 1995. godine u okviru šeste sezone serijala. Tema epizode je Homerova priča o tome kako je morao da napusti svoj posao iz snova kada se rodila njegova najmlađa ćerka Megi. U epizodi se ne pominje Tramp. 

Slike na kojima je Tramp u kovčegu ne prikazuju autentične scene iz serije. Potiču sa foruma 4chan i dele se na mrežama od 2017. godine.

Izvršni producent Simpsonovih Met Selman potvrdio je za “Rojters” i “USA Today” da se slike koje prikazuju Trampa u kovčegu “nikada nisu pojavile u originalnoj seriji”.

***

Dezinformacije u kojima se tvrdi da su Simpsonovi predvideli aktuelna dešavanja koriste se kao navodni dokaz da su događaji od globalnog značaja izrežirani. 

Međutim, medijski analitičari objašnjavaju da su ova očigledna predviđanja verovatnije slučajna, satirična ili odražavaju opšte kulturne komentare, a ne namerne pokušaje proročanstva.

“Iako su Simpsonovi povremeno prikazivali događaje ili fenomene iz stvarnog života sa neverovatnom preciznošću, takvi slučajevi su prvenstveno slučajni ili rezultat pronicljivog posmatranja i komentara društvenih trendova, kao i činjenice da je bilo više od 760 epizoda od kada je serija prvi put počela da se emituje kasnih 80-ih. Pisci serije su objasnili da su bilo kakva percipirana predviđanja obično odraz preterane satire, a ne istinske vidovitosti”, navodi “Snopes”.

***

U pucnjavi na skupu u Batleru, bivši predsednik Sjedinjenih Država i aktuelni republikanski predsednički kandidat Donald Tramp ranjen je u uvo, jedan učesnik mitinga je poginuo, a dvojica su povređena, prenosi “Glas Amerike”. 

Osumnjičenog napadača, 20-godišnjeg Tomasa Kruksa, koji je radio u staračkom domu, ubili su agenti Tajne službe. Još uvek nije zvanično poznato šta je bio motiv napada.

Prema izveštaju “Glasa Amerike”, incident je izazvao “veliko negodovanje članova američkog Kongresa”, koji kažu da je napadač uspeo da se popne na krov zgrade u blizini Trampovog mitinga “zbog bezbednosnih propusta u Tajnoj službi”.