Performans padobranaca iskorišćen za teorije zavere o saharskom pesku i kemtrejlsima

Na mrežama se ponovo šire dezinformacije o saharskom pesku — ovog puta reč je o manipulaciji snimkom performansa padobranaca za koji se netačno tvrdi da prikazuje „nastajanje afričkog peska kojim nas zaprašuju”.
Kako nastaje Afrički pesak
Izvor: Facebook/Screenshot

  • Na mrežama kruži snimak uz tvrdnje da prikazuje kako nastaje afrički pesak, te se dovodi u vezu sa teorijom zavere o kemtrejlsima.
  • Snimak prikazuje performans britanskog vojnog tima padobranaca u okviru Baltičkog međunarodnog aeromitinga u Letoniji, koji je održan 15. i 16. juna ove godine na aerodromu „Liepāja” u istoimenom gradu.
  • Snimak nije ni na koji način povezan sa peskom iz Sahare, niti dokazuje u više navrata dekonstruisanu teoriju zavere o kemtrejlsima.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao netačne.

Viralan snimak koji prikazuje kako padobranci ispuštaju dim roze boje na nebu deli se na društvenim mrežama uz tvrdnje da prikazuje „kako nastaje afrički pesak”, te da je to „ta Sahara sa neba”. U opisu videa označen je i hešteg #chemtrails (kemtrejlsi).

Fejsbuk objava o nastajanju afričkog peska
Izvor: Facebook/Screenshot

Snimak prikazuje performans britanskog vojnog tima padobranaca „Falcons” u okviru Baltičkog međunarodnog aeromitinga u Letoniji, koji je održan 15. i 16. juna ove godine na aerodromu „Liepāja” u istoimenom gradu.

Stoga, snimak se ni na koji način ne može povezati sa peskom iz Sahare, niti dokazuje nebrojeno puta dekonstruisanu teoriju zavere o kemtrejlsima.

Obrnuta pretraga ključnih kadrova sa viralnog snimka, uputila nas je na video objavljen na Jutjubu 24. juna 2024. godine u kom se prikazuje performans padobranaca sa pomenute manifestacije.

Na veb stranici Baltičkog međunarodnog aeromitinga („Baltic International Airshow”) u opisu događaja piše:

„Borbeni avioni, akrobatske grupe, obojeni dim i pirotehnika – sve to i više direktno pred vašim očima iznad piste aerodroma Liepaja! Preko 6 sati dugačak program leta sa najboljim vazdušnim performansama u industriji, nezaboravnim okretima lovaca i sinhronizovanim figurama akrobatskih grupa na nebu!”

Fotografije performansa padobranaca na ovogodišnjem aeromitingu u Letoniji objavljene su na Instagram stranicama Baltičkog međunarodnog aeromitinga i Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva („Royal Air Force”).

U opisu objava fotografija na Instagramu navodi se da prikazuju performans padobranskog tima „Falcons” iz Velike Britanije.

„Falcons” su vodeći britanski vojni tim za performanse padobranima sa sedištem u Oksfordširu, navodi se na veb stranici „Royal Air Force”-a.

Šta je zapravo saharska prašina?

Saharska prašina je sastavljena od peska i mineralnih čestica sa 3,5 miliona kvadratnih milja afričke pustinje Sahare.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu naziva je i Saharski vazdušni sloj (SAL) koji se formira iznad pustinje Sahare tokom kasnog proleća, leta i rane jeseni. Oblaci prašine mogu da putuju i utiču na lokacije širom sveta, hiljadama milja daleko od Afrike. Pokazalo se da toplota, suvoća i jaki vetrovi povezani sa oblacima prašine potiskuju tropske ciklone, piše „USA Today”.

U teoriji zavere o kemtrejlsima tvrdi se da tragovi koje avioni ostavljaju pri letenju navodno „sadrže otrovne hemikalije kojima nas zaprašuju iz vazduha”. Istinomer je u više navrata analizirao takve tvrdnje za koje ne postoje dokazi.

Beli tragovi na nebu nisu štetne hemikalije, već kondenzacioni tragovi koji se formiraju kada se vodena para, koju motori aviona proizvode na velikim visinama, zamrzne pri ispuštanju u hladan vazduh koji okružuje avion.