Na mrežama kruži AI fotografija Kamale Haris i Džefrija Epstina

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris godinama unazad je targetirana u dezinformacijama na mrežama, od kojih su mnoge rasistički i seksistički obojene. Od momenta ulaska Haris u ovogodišnju predsedničku trku protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa, svedočimo još intenzivnijem talasu pokušaja diskreditacije njene kandidature lažnim narativima.
Izvor: Screenshot / Istinomer
  • Na društvenim mrežama je viralna fotografija koja navodno prikazuje potpredsednicu SAD i demokratsku kandidatkinju za predsednicu Kamalu Haris i preminulog osuđenog seksualnog prestupnika Džefrija Epstina.
  • Fotografija je kreirana pomoću veštačke inteligencije, pokazali su alati za detekciju AI generisanog sadržaja. Da je reč o AI fotografiji ukazuju i brojni vizuelni detalji, poput zamagljenja na pojedinim mestima i deformisanog izgleda šaka.
  • Objave fotografije na mrežama ocenili smo kao digitalno izmenjeni sadržaj, kreiran upotrebom veštačke inteligencije.

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj su Kamala Haris i Džefri Epstin prikazani kako se grle na plaži. Fotografija se deli uz tvrdnje da je “razotkrivena afera”, zbog čega Haris “ne može da bude izabrana za predsednicu SAD”.

Kamala Haris AI
Izvor: Facebook / Screenshot

Viralna fotografija na kojoj su Haris i Epstin zagrljeni na plaži kreirana je pomoću softvera veštačke inteligencije, pokazali su alati za detekciju AI generisanog sadržaja. 

Analiza sporne fotografije veb alatima Hive Moderation, Sight Engine, Winston AI i Is It AI?  pokazala je da je verovatnoća da je fotografija delo AI – preko 90 odsto.

Izvor: Screenshot / Hive moderation

Da je reč o AI fotografiji ukazuju i brojni vizuelni detalji, poput zamagljenja na pojedinim mestima – iznad glave Kamale Haris i oko njenih leđa – kao i deformisan izgleda šaka Epstina i Haris.

Izvor: Screenshot / Istinomer

Profesor računarskih nauka na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju Džejms O’Brajen potvrdio je za “USA Today” da brojni tragovi ukazuju da je reč o fotografiji generisanoj pomoću veštačke inteligencije.

“Slika je zamućena na čudnim mestima, iznad njene glave i oko njenih leđa, a čudna tekstura prekriva Epstinovu ruku. Takođe, uvo Kamale Haris izgleda primetno manje od njenih ušiju na legitimnim slikama. To je mali detalj koji je lako propustiti, ali mali ili ne, detalji moraju odgovarati stvarnosti“, rekao je O’Brajen za “USA Today”.

***

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris osigurala je dovoljan broj glasova delegata za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke i šansu da postane prva Afroamerikanka i žena azijskog porijekla na čelu SAD, preneo je “Radio Slobodna Evropa” 2. avgusta.

Haris je, kako piše “RSE”, postala favorit za demokratsku nominaciju nakon što je američki predsednik Džo Bajden popustio pod pritiskom unutar stranke i povukao se iz trke. Ona je brzo osvojila podršku uticajnih članova stranke i bila je jedini kandidat koji je ispunio uslove za demokratsku kandidaturu.

Nakon što se Bajden povukao i podržao Haris u predsedničkoj trci protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa, na društvenim mrežama su se intenzivirale dezinformacije o Haris. Manipulativni narativ o njoj je, kako pišu brojni mediji, mahom rasistički i seksistički obojen. 

“DW” piše da se Haris suočava sa “možda najvećom salvom dezinformacija i kleveta ikada usmerenim na jednog predsedničkog kandidata u Sjedinjenim Državama”.

Na mrežama se dele brojne netačne tvrdnje da je Haris “radila kao prostitutka” i da je “nudila svoje usluge političarima kako bi unapredila sopstvenu karijeru”, da je bila “u vezi sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom”, da “nije rođena u SAD” zbog čega nema pravo da postane predsednica te države, kao i da “nije dovoljno crna” da bi se mogla nazvati crnkinjom.

Povezan sadržaj

***

Džefri Epstin je bio multimilioner i kroz svoju uspešnu finansijsku karijeru, Epstin je razvio društveni krug koji je uključivao izuzetno bogate pojedince, istaknute političare, pa čak i članove kraljevske porodice. Optužen je da je vodio ogromnu operaciju trgovine ljudima. Epstin je umro 10. avgusta 2019. godine dok je bio u zatvoru i čekao federalno suđenje. Iako je njegova smrt zvanično proglašena samoubistvom, okolnosti oko nje bile su predmet brojnih teorija zavere, navodi “Britannica”.