Nema dokaza da je Zelenski kupio Stingovu luksuznu vinariju

Narativ o navodno korumpiranom ukrajinskom predsedniku i njegovoj supruzi upotpunjen je novom dezinformacijom — da je porodica Zelenski nedavno kupila luksuzno vinsko imanje u Toskani od engleskog muzičara Stinga.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Izvor: wikimedia commons
  • Brojni domaći portali preneli su navodnu vest da je engleski popularni muzičar Sting prodao svoje luksuzno vinsko imanje u Toskani porodici Vladimira Zelenskog za 75 miliona evra.
  • Kao navodni dokaz navode se fotografije dokumenata o prodaji iz italijanskog katastra.
  • Reč je o dezinformaciji koju je prvobitno objavio italijanski portal “Database Italia”, koji redovno plasira izmišljene vesti. Sporan članak se zatim, posredstvom ruskih kanala dezinformisanja i ruskih državnih medija, raširio i na drugim jezicima.
  • Vinsko imanje “Tenuta il Palagio” u Toskani u Italiji je prema javno dostupnim podacima italijanske državne agencije za prihode i dalje u vlasništvu Gordona Samnera (Stinga) i njegove supruge Trudi Stajler. Nema dokaza da su navodna dokumenta o prodaji vinskog imanja porodici Zelenski autentična.
  • Objave na društvenim mrežama ocenili smo kao netačne.

Navodnu vest da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kupio luksuzno vinsko imanje u Toskani u Italiji od popularnog engleskog muzičara Stinga preneli su 8. avgusta ove godine brojni domaći portali – “Informer”, “B92”, “Pravda”, “RT”, “IN4S”, “ATV”, “Borba”, između ostalog citirajući italijanski sajt “Database Italia”, koji redovno plasira dezinformacije.

“Informer” u tekstu sa naslovom “(FOTO) Dok Ukrajinci krvare na ratištu, Zelenski kupio vilu od 75 miliona?! Šokantne tvrdnje italijanskih medija zatresle svetsku javnost!” navodi:

“Engleski muzičar Sting (Gordon Samner) prodao je svoje luksuzno vinsko imanje Tenuta il Palagio u Toskani porodici ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za 75 miliona evra, prenosi portal ‘Databejs Italija’, koji je tvrdnju potkrepio fotografijama dokumenata iz katastra(…).”

Informer
Izvor: Informer/screenshot

Sporni članci sa pomenutih domaćih portala dele se i na društvenim mrežama, dok se u nekim objavama citiraju tvrdnje o navodnoj prodaji Stingovog vinskog imanja Zelenskom, bez navođenja izvora.

Facebook objava
Izvor: Facebook/screenshot

Reč je o dezinformaciji koju je prvobitno objavio italijanski portal “Database Italia”, koji redovno plasira neistinite vesti. Sporni članak se zatim, posredstvom ruskih državnih medija i drugih kanala, raširio i na drugim jezicima.

Vinsko imanje “Tenuta il Palagio” u Toskani u Italiji je prema javno dostupnim podacima italijanske državne agencije za prihode “Agenzia delle Entrate” i dalje u vlasništvu Gordona Samnera (Stinga) i njegove supruge Trudi Stajler.

Nema dokaza da su navodna dokumenta o prodaji imanja porodici Zelenski autentična.

U članku koji je portal “Database Italia” objavio 5. avgusta ove godine nalazi se video na engleskom jeziku u kome je prikazan navodni ugovor o prodaji. U dokumentima, koje je “Database Italia” definisala kao “zvanična dokumenta italijanske zemljišne knjige”, ​​navodi se da je Stingovo toskansko imanje, identifikovano u zemljišnim knjigama na “list 27, parcela 46, podbroj 500”, postalo vlasništvo Vladimira Zelenskog 28. juna 2024. godine.

Međutim, takva prodaja se ne pojavljuje u Opservatoriji tržišta nekretnina Italijanske agencije za prihode, javnoj bazi podataka o imovini i aktima o prenosu vlasništva, navodi italijanski portal za proveru činjenica “Facta”.

U stvari, zvanični dokumenti pokazuju da je imovina identifikovana u zemljišnim knjigama na “list 27, parcela 46, podbroj 500”, koja se nalazi u opštini Figline e Incisa Valdarno, trenutno u vlasništvu Gordona Samnera (Stinga) i njegove supruge Trudi Stajler. 

Stoga, dokument prikazan na video snimku nije autentičan.

Da je navodna vest o prodaji – dezinformacija – utvrdio je i Ukrajinski Centar za suzbijanje dezinformacija, istakavši da je “Database Italia” portal koji sistemski dezinformiše, dok je, kako kažu, na širem planu reč o “velikoj ruskoj kampanji dezinformisanja”.

Sting i njegova supruga Trudi kupili su vinsko imanje “Tenuta il Palagio” (u okviru kojeg se nalazi Vila Il Palagio) 1997. godine i renovirali je. Prema podacima sa veb sajtova o imanju i Instagram stranici “Il Palagio in Tuscany”, Sting i njegova supruga su i dalje vlasnici imanja. 

Takođe, u intervjuu objavljenom 27. jula ove godine Sting i njegova supruga govorili su za portal “The Buyer” o planovima i aktivnostima na vinskom imanju u Toskani, ne pominjući prodaju imovine.

Navodnu “vest” o prodaji vinskog imanja prokomentarisao je opštinski odbornik za javne radove Figline, Dario Picchioni, za italijanski list “Corriere Fiorentino”.

“Ne znam ništa o tome, ali čini mi se nemoguće. Da je stvarno, mi bismo nešto znali. Takav sporazum se ne pravi a da opština ne zna. Sting je previše uložio u ovo mesto da bi to tek tako dao, odjednom“, rekao je Picchioni za “Corriere Fiorentino” 7. avgusta.

Povezan sadržaj
Nataša Kilibarda 5. 7. 2024.

 

Putanja dezinformacije

 

“NewsGuard”-ova analiza o prodaji Stingovog vinskog imanja Zelenskom pokazala je da su članak sa portala “Database Italia” proširili prokremljovski orijentisani nalozi na društvenim mrežama, odakle je dospeo i na ruske državne medije, uključujući “RT”, koji su “Database Italia” u svojim izveštajima okarakterisali kao pouzdan izvor.

“NewsGuard” je projekat za praćenje medija koji analizira dinamiku dezinformacija na međunarodnom nivou

Istraživanje “NewsGuard”-a pokazalo je da je “Database Italia” bila među deset najuticajnijih dezinformacionih sajtova u Italiji tokom 2020. i 2021. godine. 

“NewsGuard”, takođe, navodi da je prema njihovom istraživanju “Database Italia” među vodećim izvorima koji šire QAnon teorije zavere u Evropi.

U prethodnim viralnim dezinformacijama, plasiranim u okviru manipulativnog narativa o neodgovornom trošenju novca porodice Zelenski dok traje rat u Ukrajini, netačno se tvrdilo da je Olena Zelenska kupila Bugati automobil u vrednosti od više miliona evra, kao i da je Zelenski kupio rezidenciju kralja Čarlsa, luksuznu vilu i Egiptu i luksuzne jahte.