Ne, majmunske boginje nisu posledica 5G mreže i vakcinacije

Na društvenim mrežama se proširio snimak u kom teoretičarka zavere Karen Kingston iznosi netačne tvrdnje o povezanosti majmunskih boginja, vakcinacije protiv kovida 19 i 5G mreže.
Karen Kingston o majmunskim boginjama
Izvor: Facebook/Screenshot

  • Objave u kojima se tvrdi kako su majmunske boginje posledica vakcinacije protiv kovida 19 i 5G mreže dele se na društvenim platformama.
  • Ekspert za zarazne bolesti pri Univerzitetu Džon Hopkins dr Ameš Adalja rekao je za Rojters da „majmunske boginje nisu ni na koji način povezane sa vakcinacijom protiv virusa kovida 19”.
  • Lekar i istraživač Dejvid Robert Grajms izjavio je da „ne postoje ubedljivi dokazi da nam mobilni telefoni ili bežični internet stvaraju zdravstvene probleme', prenosi BBC na srpskom.
  • Epidemiolog dr Zoran Radovanović naglasio je za RTS kako je stav uglednih međunarodnih organizacija da usled zagrevanja mobilnih telefona mogućnost raka „ne može da se isključi”, ali i da opasnost „nije sigurna, niti verovatna”, kao i to „da je efekat veći, do sada bi se to otkrilo”.
  • Objave ocenjujemo kao netačne.

U popularnoj Fejsbuk objavi, teoretičarka zavere Karen Kingston govori da su majmunske boginje posledica radijacije od 5G mreže i vakcina protiv kovida 19.

Fejsbuk objava o tome da su majmunske boginje posledica vakcinacije i 5g mreže
Izvor: Facebook/Screenshot

Ovaj snimak delio se i u junu 2022. godine.

U spornom video Kingston povezuje podatke sa sajta CDC-a o posledicama majmunskih boginja sa podacima o radijaciji

Takođe, spominje i naučni rad iz 2020. godine u kom su učestvovali naučnici iz Amerike, Kanade, Grčke i Rusije (naslov: „Posledice 5G mreže po zdravlje u realnim životnim uslovima”).

Kako je Kingston dalje navela u svom gostovanju, u radu je navodno istaknuto da „5G mreža utiče na kožu i oči, a spominju se i druge posledice”. Potom, Kingston je kazala da „ovo sve zvuči kao kovid 19 i majmunske boginje”, kao i da je ova zarazna bolest „zataškavanje ne samo biološkog oružja (kovid vakcina), već i posledice 5G mreže”. Usput tvrdi i da su „izloženi radijaciji” sa stubova sa predajnicima za 5G mrežu i da je „sve to deo agende depopulizacije”.  

Kao svoj drugi „dokaz“ navodi studiju iz Kine o buster dozama koja navodno govori o tome da su pacijenti, koji su primili Fajzerovu i Moderninu vakcinu, zadobili plikove koje liče na majmunske boginje, a da se potom bolest proširila na Ameriku i Evropu.

Naučni rad iz Kine o majmunskim boginjama
Izvor_ Facebook/Screenshot

Majmunske boginje nisu posledica iRNK vakcina

Istinomer je u nekoliko navrata 2022. godine pisao o majmunskim boginjama koje su bile tema dezinformacija — kada se vakcina kompanije „AstraZeneka” neosnovano povezivala sa majmunskim boginjama (monkey pox, mpox, eng), kao i kada se vakcina kompanije „Fajzer” dovodila u vezu sa majmunskim boginjama, što je ova kompanija demantovala

O tome da majmunske boginje nisu na listi nuspojava Fajzerove vakcine pisao je Rojters 2022. godine. Tom prilikom, dr Ameš Adalja, ekspert za zarazne bolesti pri Univerzitetu Džon Hopkins, rekao je za Rojters da „majmunske boginje nisu ni na koji način povezane sa vakcinacijom protiv virusa kovida 19”.

Profesorka Hajdi Larson iz Londonske škole higijene i tropske medicine, za Rojters je rekla da je „poreklo virusa majmunskih boginja dobro dokumentovano i da nema apsolutno nikakve veze sa autoimunom bolešću plikova”. (Izvor: Rojters)

Dezinformacije da iRNK vakcine protiv kovida mogu da izazovu majmunske boginje vezivala se i za vakcinu kompanije AstraZeneka čiji je deo inaktivisani adenovirus šimpanze — što su dezinformatori povezivali sa majmunskim boginjama.

Profesor virologije na Univerzitetu Reading Ijan Džouns rekao je za Rojters da „virus koji se koristi u vakcini kompanije AstraZeneka jeste adenovirus koji je mutiran kako bi mu se sprečio rast u ljudskim ćelijama… Sve što vektor radi je da prenosi komponentu vakcine u ljudske ćelije, on sam ne uspostavlja nikakvu vrstu infekcije.”

Nema dokaza da su majmunske boginje posledica 5G mreže

Kao i u slučaju vakcina, u konspiracijskim krugovima 5G mreža je često bila označena kao uzrok nove podvarijante kovida, pa masovnog umiranja ptica u Indiji, ali i tragedije u Seulu.

Profesor epidemiologije i javnog zdravlja dr Frenk De Voht koji savetuje o bezbednosti mobilnih telefona, rekao je da „iako neka istraživanja sugerišu statističku mogućnost povećanog rizika od raka za učestale korisnike, dosadašnji dokazi za odnos kazualiteta nisu dovoljno ubedljivi da ukažu na potrebu za merama predostrožnosti“, preneo je portal BBC na srpskom.

Dodatno, lekar i istraživač Dejvid Robert Grajms rekao je da „ne postoje ubedljivi dokazi da nam mobilni telefoni ili wireless mreže stvaraju zdravstvene probleme“, preneo je portal BBC na srpskom.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović je gostujući na RTS rekao da je stav uglednih međunarodnih organizacija da usled zagrevanja mobilnih telefona mogućnost raka „ne može da se isključi”, ali i da opasnost „nije sigurna, niti verovatna”, kao i to „da je efekat veći, do sada bi se to otkrilo”.

Ko su Karen Kingston i Stju Piters?

Karen Kingston je nekadašnja zaposlena u firmi Fajzer, a predstavljala se kao da je radila na vakcinama, a zapravo je prodavala vijagru i - nije bila deo nikakvih istraživanja povezanih sa vakcinama. (Izvori: LogicallyFacts, Lead Stories). Na mreži Iks za sebe kaže da je „biotehnološki analitičarka koji proverava činjenice vlade SAD-a, CDC-a, kao i dokumenta NIH i FDA.” Na platformi koju uglavnom koriste konzervativci, Substack, ima svoj profil gde iznosi različite dezinformacije i teorije zavere.

Na svom Iks profilu, Karen Kingston podelila je objavu sa gostovanjem koje se delilo i na profilima korisnika Fejsbuka iz Srbije. Naime, Kingston je gostovala u emisiji „The Stew Peters Show” autora Stjua Pitersa, poznatog po svojim ultradesničarskim stavovima i zagovaranju teorija zavere. (Izvor: FullFact)

Piters je u više navrata na svom kanalu iznosio dezinformacije — da vakcine sadrže grafen-oksid i parazite, kao i da je iRNK vakcine menjaju DNK (Izvor: Science Feedback).