Britanskom poslaniku nisu amputirani udovi zbog vakcine

Zdravstveni slučaj britanskog parlamentarca zloupotrebljen je za širenje dezinformacija o iRNK vakcinama protiv kovida 19.
Izvor: Facebook/Screenshot/Canva
  • Na mrežama se dele tvrdnje da su članu britanskog parlamenta Kregu Mekinleju amputirani udovi nakon što je “razvio misterioznu bolest (sepsu) uzrokovanu iRNK vakcinom protiv kovida”.
  • Mekinleju su šake i stopala amputirani zbog sepse. 
  • Nema dokaza da iRNK vakcine protiv kovida 19 izazivaju sepsu. 
  • S druge strane, postoje dokazi da se kod osoba obolelih od kovida u pojedinim slučajevima razvila sepsa.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao obmanjujuće.

Mrežama kruži snimak britanskog poslanika Krega Mekinleja na kojem on priča o svom zdravstvenom stanju, nakon što su mu prošle godine šake i stopala amputirani zbog sepse. Video se deli uz tvrdnje da je Mekinlej “oboleo od sepse zbog iRNK vakcine protiv kovida 19”. 

Izvor: Facebook/Screenshot

Tačno je da su britanskom poslaniku Konzervativne stranke Kregu Mekinleju šake i stopala amputirani zbog sepse, ali iRNK vakcine nemaju nikakve veze sa time.

Mekinlej je u intervjuu za “BBC” u maju ove godine ispričao da je u septembru 2023. doživeo septički šok, koji je rezultirao otkazivanjem bubrega i jetre, stvaranjem krvnih ugrušaka i crnim udovima.

“Bilo je to 27. septembra, kada je gospodin Mekinlej (57) počeo da se loše oseća. Nije mnogo razmišljao o tome, uradio je test na kovid (koji je bio negativan) i legao je rano uveče. Tokom noći bio je teško bolestan, ali i dalje nije mislio da je nešto ozbiljno. Međutim, kako je noć odmicala, njegova supruga Kati — farmaceutkinja — počela je da se brine i da mu meri krvni pritisak i temperaturu. Do jutra je primetila da su mu ruke bile hladne i da nije mogla da oseti puls. Nakon što je pozvao hitnu pomoć, gospodin Mekinlej je primljen u bolnicu. U roku od pola sata postao je, kako kaže, ‘veoma čudno plav’. Upao je u septički šok. Poslanik je stavljen u indukovanu komu koja je trajala 16 dana. Šanse da preživi bile su samo 5 odsto”, piše “BBC”.

Posle četvorostruke amputacije u decembru 2023, Mekinleju su stavljene proteze za noge i ruke, piše “The Guardian”.

Mekinlej je tokom pandemije koronavirusa podržavao vakcinaciju protiv kovida.

Nema dokaza da iRNK vakcine protiv kovida izazivaju sepsu. 

S druge strane, postoje dokazi da se kod osoba obolelih od kovida u pojedinim slučajevima razvila sepsa.

Kovid 19 je bolest koju izaziva koronavirus SARS-CoV-2. Kao virusna infekcija, kovid može dovesti do sepse, navodi “Nacionalna akademije nauka, inženjerstva i medicine”.

Ljudi sa teškim oblikom infekcije koronavirusom mogu imati simptome kao što su groznica, otežano disanje, bol ili nelagodnost i konfuzija. Ovo su takođe uobičajeni simptomi sepse.

Kovid, takođe, može povećati rizik od drugih infekcija koje izazivaju sepsu.

Kada se telo bori sa jednom infekcijom, postoji povećan rizik od razvoja druge infekcije. Osobe obolele od kovida – čak i blaži slučajevi – mogu biti ranjivi na infekcije uzrokovane bakterijama ili drugim patogenima. Reakcija tela na dodatnu infekciju može dovesti do sepse, navodi “Nacionalna akademije nauka, inženjerstva i medicine”.

U novom istraživanju, koje je preneo “Harvard Medical School”, navodi se da je “virus odgovoran za kovid 19 bio češći i smrtonosniji uzrok sepse u ranoj fazi pandemije nego što se ranije pretpostavljalo”.

Šta je sepsa?

 

Sepsa je stanje opasno po život koje se dešava kada imuni sistem tela ima ekstreman odgovor na infekciju, izazivajući disfunkciju organa, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Reakcija tela uzrokuje oštećenje sopstvenih tkiva i organa i može dovesti do šoka, otkazivanja više organa, a ponekad i smrti, posebno ako se ne prepozna rano i ne leči na vreme.

Uobičajeni znaci sepse, prema SZO, uključuju groznicu, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, konfuziju i bol u telu. To može dovesti do septičkog šoka, otkazivanja više organa i smrti.

Sepsa je obično uzrokovana bakterijskim infekcijama, ali može biti rezultat drugih infekcija kao što su virusi, paraziti ili gljivice. Lečenje zahteva medicinsku negu, uključujući upotrebu antimikrobnih sredstava, intravenskih tečnosti i druge mere.

Sepsa stečena u zdravstvenim ustanovama jedan je od najčešćih neželjenih događaja tokom pružanja nege i pogađa stotine miliona pacijenata širom sveta svake godine, navodi SZO.