Dezinformacija o “lažnoj vakcinaciji” Kamale Haris ponovo aktuelna

Teza o navodnoj lažnoj (kovid) vakcinaciji Kamale Haris nedavno se, nanovo, proširila društvenim mrežama. Kao navodni „dokaz“ za ovu tvrdnju, poslužio je snimak veoma niske rezolucije na kom, navodno, medicinska radnica sklapa iglu predviđenu za vakcinu. Međutim, reč je o zloupotrebi vizuelnog sadržaja i „recikliranom“ snimku lošeg kvaliteta iz 2020. godine.
Kamala Haris vakcinacina 30.12.2020.
Kamala Haris vakcinacina 30.12.2020.
  • Snimak o navodno lažnoj vakcinaciji američke potpredsednice Kamale Haris ponovo je aktuelan u konspirativnim krugovima na našem govornom području.
  • U izvornom snimku jasno se vidi da je vakcinacija regularno sprovedena; vide se i svi delovi šprica, konkretno, njegovi zaštitni delovi, koji su doveli u zabunu jedan deo korisnika društvenih mreža.
  • Zaštitni mehanizmi špriceva nisu novina i predstavljaju način da se medicinski radnici zaštite od igle nakon administriranja injekcije ili vakcine.
  • Sporne objave ocenjujemo kao dezinformacije i teoriju zavere.

Manipulacije u vezi sa predstojećim predsedničkim izborima u SAD prelivaju se i naše govorno područje – prateći put teorija zavere, narativa o „dekadentnom kolektivnom Zapadu“, elitama i depopulaciji i sve češće, recikliranjem dezinformacija o (kovid) vakcinaciji.

Ovog puta, snimak star četiri godine proširio se društvenim mrežama uz tezu da se Kamala Haris, aktuelna potpredsednica SAD i kandidatkinja Demokratske stranke na novembarskim predsedničkim izborima, navodno, lažno vakcinisala protiv kovida.

Screenshot Facebook
Screenshot Facebook

Reč je o staroj dezinformaciji koja uprkos demantijima i dokazima o vakcinaciji Kamale Haris ponovo kruži.

Naime, u spornom snimku veoma niske rezolucije, prikazuje se Kamala Haris kojoj medicinska radnica daje Moderna vakcinu protiv koronavirusa.

Problematična teza o „lažnoj vakcinaciji“, pored lošeg kvaliteta viralnog snimka, može da prostekne i iz nedovoljnog poznavanja medicinskih pakovanja i materijala — u ovom slučaju špriceva koji su korišćeni za kovid vakcine.

U izvornom snimku visokog kvaliteta objavljenog na YouTube kanalu Los Angeles Timesa, 30. decembra 2020. godine, jasno se vidi ceo proces vakcinacije Harisove, kao i medicinski materijal sa svim delovima šprica.

Sporni delovi šprica koje su dezinformatori etiketirali kao lažnu vakcinu ili nepstojeću iglu, zapravo predstavljaju standardizovane zaštitne delove šprica, koji su predviđeni za to da se, jednostavnim pokretom, najčešće jedne ruke, igla obezbedi pre odlaganja ili bacanja.

Ono što se na viralnom snimku sa društvenih mreža ne vidi jasno jesu igla, zaštitni, sklopivi mehanizam za iglu i poklopac.

Kamala Haris vakcinacina 30.12.2020.
Kamala Haris vakcinacija, 30.12.2020. Izvor: LA Times, YT

Svrha ovog jednostavnog sklopivog mehanizma jeste zaštita medicinskih radnika i sprečavanje njihovog kontakta sa iglom.

Špricevi sa zaštitnim mehanizmima, Izvor: Medische Vakhandel
Špricevi sa zaštitnim mehanizmima, Izvor: Medische Vakhandel

Da nije reč o medicinskoj novini rezervisanoj isključivo za vakcine protiv kovida, pokazuju javno dostupni primeri špriceva sa sličnim zaštitim mehanizmima koji su u opticaju i pre pandemije koronavirusa.

Dakle, u pitanju nije nikakva teorija zavere o lažnoj vakcinaciji svetskih lidera poput američke potpredsednice Haris, već manipulacija vizuelnim sadržajem veoma niskog kvaliteta.

Kamala Haris se javno vakcinisala Moderna vakcinom protiv kovida krajem decembra 2020, čemu su svedočili i brojni  mediji.

Sporni snimak ocenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavere.