Ne, Fon der Lajen nije rekla da je EU protiv mirovnih pregovora Ukrajine

Mrežama kruži manipulativno tumačenje govora predsednice Evropske komisije.
  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da je predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila da je Evropska unija protiv mirovnih pregovora Ukrajine.
  • Nema dokaza da je Fon der Lajen to rekla.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao netačne.

“Ursula von der Leyen rekla je da je EU čvrsto protiv mirovnih pregovora Ukrajine”, navodi se u objavama na Fejsbuku zajedno sa video snimkom obraćanja predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen sa ruskim titlovima.

Izvor: Facebook/Screenshot

Snimak prikazuje obraćanje Ursule fon der Lajen na ovogodišnjem GLOBSEC forumu o globalnoj bezbednosti, koji je održan u Pragu od 30. avgusta do 1. septembra.

Na snimku koji kruži na društvenim mrežama predsednica EK kaže

“Dakle, oni koji se zalažu za prestanak podrške Ukrajini ne zalažu se za mir. Oni se zalažu za popuštanje i potčinjavanje Ukrajine. Zato danas želim da se obratim svima onima koji se posle hiljadu dana smrti i razaranja iskreno pitaju: zar nije vreme za razgovor? Najpre je na našim ukrajinskim prijateljima da odgovore na ovo pitanje. I mi i oni želimo da se rat što pre zaustavi. Ali dok su mnogi izvan Evrope zaokupljeni samo prestankom borbi, moj stav je da mir nije samo odsustvo rata. Mir je dogovor koji rat čini nemogućim i nepotrebnim. Zato, moramo dovesti Ukrajinu u poziciju da pregovara o takvom miru. I zato je integracija Ukrajine u našu Evropsku uniju u središtu naših mirovnih napora”.

Dakle, Ursula fon der Lajen na viralnom snimku nije rekla da je “EU protiv mirovnih pregovora Ukrajine”.

U transkriptu govora Fon der Lajen na GLOBSEC forumu, koji je objavljen na zvaničnom sajtu EK, nije moguće pronaći sporan citat. Ni pretraga ključnih reči na Guglu nije uputila na rezultate koji bi potvrdili da je predsednica EK izjavila da je “EU protiv mirovnih pregovora Ukrajine”.

Naprotiv, medijski izveštaji potvrđuju da je stav fon der Lajen nepromenjen i dosledan od početka rata u Ukrajini – predsednica EK je u svojim izjavama govorila da se zalaže za pravedan mir.