Ne, Švajcarska se nije odrekla vojne neutralnosti

Na društvenim mrežama dele se obmanjujuće objave u kojima se tvrdi da se „Švajcarska odriče vojne neutralnosti”. Činjenica je da Švajcarska učestvuje u mirovnim misijama sa NATO zemljama članicama kroz Partnerstvo za mir, ali je učestvovanje švajcarske vojske u oružanim akcijama - isključeno.
Švajcarska se ne odriče vojne neutralnosti
Izvor: Canva

  • Na društvenim mrežama kruže teze po kojima se Švajcarska, navodno, odriče svoje vojne neutralnosti.
  • Švajcarska, kao i Srbija, nije članica NATO-a i EU, ali učestvuje u vojnim vežbama sa članicama Severnoatlanske alijanse koje uključuju obuke i treninge, mirovne pregovore, humanitarnu pomoć, isključujući oružane akcije njihove vojske.
  • NATO u potpunosti podržava vojnu neutralnost Švajcarske, piše na sajtu Alijanse.
  • Objave ocenjujemo kao obmanjujuće.

Društvenim mrežama se proširila objava u kojoj se tvdi da se Švajcarska odriče svoje neutralnosti”.

Fejsbuk objava o Švajcarskoj i navodnom odricanju vojne neutralnosti
Izvor: Facebook/Screenshot

Pored navedenih tezi, u opisu objave stoji i da Senat podržava ulazak u NATO vežbe”, kao i da je gornji dom parlamenta objavio da je glasao za ukidanje zabranje učestvovanja vojske zemlje u vojnim vežbama NATO-a.

O čemu se zapravo radi?

Tokom letnjeg zasedanja 2024. godine, Predstavnički dom usvojio je predlog Odbora za bezbednosnu politiku da se vojsci zabrani dalje učestvovanje u vojnim vežbama sa Severnoatlanskom alijansom, prenosi SwissInfo.

Međutim, Senat Savezne skupštine Švajcarske je sredinom septembra odlučio da bi njihova vojska i dalje trebalo da učestvuje u NATO vežbama. (Izvor: Swiss Info)

Saradnja Švajcarske sa NATO-om se zasniva na dugogodišnjoj politici vojne neutralnosti, koju NATO u potpunosti poštuje. Ova saradnja počela je kada se Švajcarska uključila u program za Partnerstvo za mir” (PfP, eng) 1996. godine. 

Takođe, švajcarski zakon isključuje učestvovanje u borbenim operacijama za sprovođenje mira, a švajcarske jedinice će učestvovati samo u operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija (UN) ili Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Švajcarska NATO-u nudi obrazovanje i obuku u oblastima poput: humanitarne misije, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava, civilno-vojnu saradnju, obuku za traganje i spasavanje, bezbednosnu politiku i druge. (Izvor: NATO)

Osim toga, Švajcarska je vojno neutralna od 1815. godine.

Švajcarska se, dakle, nije odrekla svoje vojne neutralnosti, već učestvuje u programu Partnerstvo za mir koji uključuje akcije poput mirovnih pregovora i obuka.

Objave sa spornom tvrdnjom ocenjujemo kao obmanjujuće. 

Ovom tvrdnjom bavio se i crnogorski portal Raskrinkavanje.

***

Srbija, kao i Švajcarska, nije članica Evropske unije niti NATO-a, ali učestvuje u vežbama sa vojskom NATO-a od 2006. godine. (Izvor. Ministarstvo odbrane Republike Srbije).