Snimak o obuci pasa sa TikToka zloupotrebljen za targetiranje migranata

Da li je čovek sa velikim psom zaista spasio mladu Francuskinju koju su napala dva migranta? Ne, u originalnom snimku objavljenom na TikToku, jasno je naznačeno da je reč o "insceniranom događaju". 
  • Snimak koji se, u kontekstu manipulativnog narativa o nasilnim migrantima i napadima na žene, proširio mrežama, ne predstavlja realan događaj, već je reč o skeču sa glumcima i psom.
  • Originalni snimak jasno ističe da je reč o insceniranom događaju i potiče sa stranice za obuku pasa i brenda za opremu pasa čije je zaštitno lice pas rase malinoa, Red.
  • Sporne objave ocenjujemo kao dezinformaciju.

Kao nastavak i oživljavanje jednog od prisutnijih narativa – usmerenog protiv migranata – poslednjih dana se društvenim mrežama proširio snimak u kom, navodno, migranti uznemiravaju „mladu Francuskinju“. Ovaj „nemili događaj“ se rešava nakon što „čovek sa psom interveniše“ i na francuskom jeziku razgovara sa mladićima.

Snimak se deli sa opisom:

„Lepu Francuskinju maltretiraju dva migranta. Čovek i njegov pas intervenišu. Dobar pas.“

Izvor: Skrinšot FB

Analiza, pak, pokazuje da snimak ne opisuje realan događaj, već promotivni sadržaj sa stranice za obuku pasa i brenda za opremu za pse.

Video potiče sa TikTok kanala posvećenog obuci pasa sa belgijskim ovčarom malinoom po imenu Red. Sporni snimak je, sa jasno naznačenim oznakom „iscenirani događaj“ i „lažna scena“, prvobitno objavljen na TikToku, Instagramu i Jutjub kanalu sa istim korisničkim imenom — @redmalinois31.

Izvor: TikTok redmalinois31

Iako na YouTube-u i Instagramu nema istih heštegova, video objavljen 15. septembra 2024. na TikToku (arhiviran ovde) sadrži tekstualne titlove na francuskom jeziku koji kažu: “Je sauve une femme qui se fait embêter par deux hommes”, odnosno u prevodu na srpski: “Spašavam ženu koju uznemiravaju dva muškarca.”

Poslednja dva heštega u opisu videa jasno ukazuju da scena nije stvarna: #fakesituation #miseenscene, odnosno lažna situacija.

Prevod opisa snimka glasi: “Pogledajte Redovu koncentraciju i smirenost pre nego što je intervenisao kada sam mu dao naredbu.”

Stoga, objavu koja ovu insceniranu situaciju povezuje sa narativom o migrantima kao nasilnima, ocenjujemo kao dezinformaciju.