Da li je Politiko zaista „oduševljen” Vučićevim državničkim veštinama?

Portal Politiko započeo je članak o Aleksandru Vučiću ocenom da se predsednik Srbije pokazao „veštim u balansiranju između Zapada i Kine i Rusije”. U nastavku piše i da je Vučić „stekao reputaciju” kao neko ko „bez napora igra za svaku stranu, u bilo kojoj situaciji”. To je bilo dovoljno da na domaćim portalima i u centralnim informativnim emisijama bude istaknuta Vučićeva „a la kart” diplomatija, kako je i sam Politiko nazvao, ali i da mediji objasne kako je ovaj briselski portal „oduševljen državničkim veštinama” predsednika Srbije. Preuveličavanjem i favorizovanjem jednih i izostavljanjem drugih zaključaka, domaći mediji su, svojom pristrasnošću, ponovo dali doprinos održavanju kulta ličnosti.
Aleksandar Vučić
Foto: FoNet

Briselski Politiko posle intervjua sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem objavio je članak pod naslovom „A la kart diplomatija Aleksandra Vučića” (kasnije izmenjenim u „Aleksandar Vučić ima jasnu strategiju u svojoj geopolitičkoj šahovskoj igri”). 

Istog jutra, 30. septembra, portal Republika.rs preneo je pisanje Politika pod naslovom „JA RUSKA MARIONETA I RUSKI AGENT?! Politiko pohvalio Vučićeve državničke veštine, za njih je to ‘a la kart’ demokratija”. Za manje od 10 minuta Novosti su objavile „VUČIĆEVA DIPLOMATIJA A LA KART: Ugledni ‘Politiko’ oduševljen državničkim veštinama predsednika Srbije!”. 

U narednih 10 minuta, isti naslov sa Novosti osvanuo je i na portalima Alo!, Informer, dok je malo kasnije „ugledni Politiko” bio „oduševljen” i na portalu B92.net, u nešto kraćoj varijanti.

Foto: Screenshot/TV Pink

Člankom briselskog portala u toku dana, bavili su se i drugi mediji. Primera radi, televizije Pink i Prva i u hedovima svojih centralnih informativnih emisija istakli da briselski Politiko „hvali državničke veštine” predsednika Vučića. I od toliko naslova o pohvalama Politika, nije se videlo da li je ovaj portal zaista bio toliko „oduševljen” kada je pisao o predsedniku Srbije i kakve ocene njegove vlasti su još iznete. 

 

Kada je „ugledni Politiko oduševljen”

 

Iako je u članku koji je Politiko objavio akcenat na političkim veštinama balansiranja između dijametralno suprotnih političkih pozicija, tumačenje da je briselski portal „oduševljen državničkim veštinama” Aleksandra Vučića proizlazi iz pristrasnog izveštavanja medija. Neki od najuticajnijih portala i pojedine televizije s nacionalnom pokrivenošću zapravo su naglasili i svakodnevnom veličanju predsednika prilagodili ocene da predsednik Srbije „igra za svaku stranu”, kao i da sve strane „uspeo da ubedi da je ili na njihovoj strani ili da je na ivici da se dogovore”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron
Foto: Screenshot/Instagram/@buducnostsrbijeav

Novosti, Alo!, Informer i B92, koji su imali identične ili skoro identične naslove, objavili su članke od svega tri rečenice, među kojima je i objašnjenje da metafora „a la kart” znači da predsednik Srbije „uspeva da, kao u restoranu, naručuje i dobija za Srbiju sve što želi”. 

„‘Politiko’ konstatuje da je Vučić dokazao da je vešt u vođenju suverene i balansirane politike između Zapada, Rusije i Kine, kao i da je stekao reputaciju zato što „bez napora igra na svim stranama u svim situacijama”, preneli su i Novosti, Alo!, Informer i B92.

Džozef Bajden, Aleksandar Vučić, Tamara Vučić, Džil Bajden
Foto: Screenshot/Instagram/@buducnostsrbijeav

Portal Republika.rs je uz to preneo da je Vučić „veoma ponosan” na odnose s ruskim i kineskim predsednikom, da ima „relativno dobre odnose” s američkim predsednikom, da ima „neke preferencije” po pitanju izbora u SAD, ali da „ne priča o tome glasno”. Osim toga, na ovom portalu našla se i Vučićeva izjava za Politiko da od Rusije i Kine dobija „podršku teritorijalnom integritetu Srbije”, ali i da „samo glupi ljudi” mogu da kažu da je on „ruska marioneta i ruski agent”.

Na ovih pet portala, ali i na nekim drugim portalima, poput RTS-ovog, izostavljeni su oni delovi teksta koji bi u srpskoj javnosti mogli da imaju negativan prizvuk. Tako domaći mediji nisu preneli da je Politiko naveo da je Vučić, dok ne uvodi sankcije Rusiji, u isto vreme „veoma voljan da proda municiju zapadnim zemljama, znajući dobro da će se one okrenuti i snabdeti Ukrajinu”. Ili to što se u članku pominje da ga kritičari u Srbiji optužuju da je autokrata, pa i da se taj utisak proteže van granica Srbije.

„Islamistički mediji besni, prenose reči uglednog Politika”

Dva dana kasnije, članak o Vučićevoj „a la kart” diplomatiji iskorišćen za novi propagandni manevar i obračun sa izmišljenim protivnicima. U ovom slučaju, sa sarajevskom TV FACE, koja je prenela šta je Politiko pisao o Vučiću.

U roku od pola sata, Alo!, Novosti, Informer i B92 na svojim portalima objavili su da su „islamistički mediji besni” i da „prenose reči uglednog Politika” kako je Vučić „uspeo da pridobije najmoćnije ljude sveta”.

Svi su priložili video u kom voditeljka TV FACE prenosi ono što se navodi u članku briselskog portala. Iz tih nešto više od minut nije jasno na osnovu čega su domaći portali zaključili da bilo ko „besni” zbog teksta na Politiku.

 

Kada su tekstovi uglednog Politika „zlobni” i „obojeni otrovnim tonom”

 

U julu ove godine, makar iz ugla domaćih medija, Politiko nije bio „oduševljen državničkim veštinama” predsednika Srbije. Na tekst briselskog portala u kom se navodi da je Vučić ranije bio „u velikoj meri izolovan među evropskim liderima zbog kontroverznog flertovanja sa Rusijom i Kinom, tenzija sa Kosovom i optužbi za izbornu prevaru”, pismom je reagovala savetnica predsednika Srbije, Suzana Vasiljević.

 

Pod naslovom „Vučićeva savetnica hitno reagovala na sraman tekst briselskog portala ‘Politiko’! Vasiljević: Ovo je zlonamerni pamflet!”, Informer je preneo pismo u celosti. Ističući kako je Vasiljević ocenila da je „teško nabrojati svu zlobu u članku” i da je tekst „obojen prezrivim i otrovnim tonom”, odgovor Vučićeve savetnice Politiku preneli su i RTS, Kurir, Novosti, Alo! i drugi.

U avgustu je Politiko bio daleko od „uglednog”. Barem je tako izgledalo na Informeru koji je napisao „Đukanović oštro o antisrpskoj propagandi lista ‘Politiko’: Autor je udarna šiptarska medijska pesnica u SAD!”. Ispod ovog naslova stoji tvit poslanika SNS-a Vladimira Đukanovića koji je posle osvrta Politika na proteste protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, koautorku tog i članka o Vučićevoj „a la kart” diplomatiji, Unu Hajdari, nazvao „udarnom šiptarskom medijskom pesnicom u SAD”.

***

I Politiko nije izuzetak. U zavisnosti od toga šta pišu o predsedniku Srbije i politici koju vodi, strani mediji dobijaju tretman kao i domaći. Nekima od njih Vučić odbrusi i dok priča o „hajkama” i „hibridnim ratovima” protiv Srbije, pa je tako, govoreći o Gardijanu, ovaj medij nazvao „batinaškim” i „kriminalnim”. To se prelije i na medijske naslove, sve dok se ne ukaže prilika da se neki članak na drugom jeziku iskoristi kao sredstvo za pojačavanje narativa koji svi razumeju.