Izmena zakona i zabrana geoloških istraživanja znači zaustavljanje svih projekata u Srbiji

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje predlaže opozicija. (Jutarnji program TV Pink, 1. oktobar 2024)
7. 10. 2024.
Teme / Ocene: Neistina
“Da se usvoji, posledice bi bile devastirajuće, ne samo ukidanje rudarstva, ali svakako ukidanje rudarstva. Svakako zabrana svih geoloških istraživanja. Zabrana geoloških istraživanja znači zaustavljanje svih projekata u Srbiji, vi ne možete danas put da sagradite bez geoloških istraživanja.” 

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić tokom gostovanja na TV Pink prošle nedelje osvrnula se na predlog opozicije za izmene zakona koji se odnosi na rudarstvo, tvrdeći da bi posledice bile devastirajuće, ukoliko se usvoji.

Da bismo proverili kakve konkretno izmene i dopune predlaže opozicija, pročitali smo i važeći Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i šta piše u predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraźivanjima. 

Prva izmena odnosi se na član 4. važećeg zakona.

Izvor: Predlog izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraźivanjima

Izmenom se traži da se obriše deo “rude bora i litijuma” iz nabrojanih mineralnih resursa, kao i da se u poslednjoj rečenici, iza mineralnih sirovina doda “osim rude bora i litijuma”.

Dakle ako bi se usvojile izmene, u zakonu bi pisalo – “Geološka istraživanja i eksploatacija mineralnih sirovina, osim rude bora i litijuma, su u javnom interesu”.

Nakon ovog člana, predlaže se dodavanje člana 4a u kojem piše “Zabranjuju se primenjena geološka istraživanja, eksploatacija i prerada rude bora i litijuma”, zatim da zabrana stupa na snagu odmah i da se ne mogu produžiti odobrenja za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja rude bora i litijuma koja su važeća na dan stupanja na snagu ovog zakona.

I treća izmena odnosi se na član 45 važećeg zakona.

Izvor: Predlog izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraźivanjima

Iz ovog člana traži se brisanje tačke 10, odnosno opet deo koji se odnosi na dozvoljene količine za rude bora i litijuma, dok sve ostalo ostaje.

Dakle, ukoliko bi uopšte bile usvojene predložene izmene i dopune zakona, ostale bi važeće sve odredbe iz Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje se odnose na istraživanja u cilju: proučavanja razvoja, sastava i građe zemljine kore; pronalaženja mineralnih resursa, resursa podzemnih voda i geotermalnih resursa i njihovih inicijalnih proučavanja; vrednovanja ukupnih potencijala geološke sredine kao prostora za potrebe prostornog i urbanističkog planiranja i utvrđivanja podobnosti za izgradnju objekata; utvrđivanja i eliminacije štetnih uticaja prirodnih i tehnogenih procesa na geološku i životnu sredinu. Deo koji se menja i izbacuje, po predlogu opozicije, odnosio bi se samo na rude bora i litijuma.

Narodna poslanica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka koja pred kolegama u skupštini u ime predlagača 86 poslanika opozicije, brani predlog izmena zakona, izjavila je za Istinomer da “ovaj predlog sprečava rudarenje samo te dve specifične rude”.

Zbog tvrdnje da bi usvajanje izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima  značilo ukidanje rudarstva i zabranu svih geoloških istraživanja, odnosno zaustavljanje svih projekata, iako to nigde u predlogu zakona ne piše, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dobija ocenu – neistina.