Vlada Srbije jedina u regionu ima ministarku zaduženu za rodnu ravnopravnost

Ministarka bez portfelja o bavljenju pitanjem rodne ravnopravnosti u regionu. (Tanjug, 24. 9. 2024. godine)  
„Vlada Srbije je jedina vlada u regionu koja ima ministarku zaduženu za pitanje rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i političko i ekonomsko osnaživanje žena.“

Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura nedavno se na međunarodnoj konferenciji u Tirani pohvalila kako smo jedina zemlja u regionu koja ima ministarku poput nje.

„Vlada Srbije je jedina vlada u regionu koja ima ministarku zaduženu za pitanje rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i političko i ekonomsko osnaživanje žena. Važna je, hrabra i motivišuća politička odluka da se na poseban način bavimo zaštitom i unapređenjem ženskih ljudskih prava“, saopštio je kabinet ministarke, a preneo Tanjug.

Čime se tačno bavi ministarka Tatjana Macura objasnila je Vlada Srbije. Njen posao je da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena. Macura učestvuje i u koordinaciji Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Dakle, pored toga što koordinira rad tela koje već koordinira rad organa državne uprave i drugih institucija, Macura je zadužena za pitanje rodne ravnopravnosti, oblast koja je delimično već u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Ministar bez portfelja nema posebno dodeljen resor, a njegov rad, kako je to svojevremeno objasnila sadašnja ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, najviše podseća na jednu vladinu kancelariju. Tačnost ovog objašnjenja potvrđuje činjenica da je u drugoj vladi Vojislava Koštunice, formiranoj u maju 2007, ministar bez portfelja Dragan Đilas vodio Kancelariju za Nacionalni investicioni plan.

Sve ovo navodimo zato što u zemljama regiona, iako nema ministarke bez portfelja sa nadležnošću Tatjane Macure, postoje druga ministarstva i vladine kancelarije, odnosno agencije koje se bave pitanjem rodne ravnopravnosti.

U Hrvatskoj taj posao od 2004. godine obavlja vladin Ured za ravnopravnost spolova. U Crnoj Gori je pitanje rodne ravnopravnosti u nadležnosti Ministarstva ljudskih i manjinskih prava. U Bosni i Hercegovini, u okviru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, time se bavi Agencija za ravnopravnost spolova. U Severnoj Makedoniji tu oblast pokriva Ministarstvo rada i socijalne politike, a u Albaniji se pitanjem rodne ravnopravnosti bavi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Dakle, to što u nazivu nekog ministarstva ne piše eksplicitno „rodna ravnopravnost“, iako pokriva tu oblast, ne znači da se ono tim pitanjem ne bavi ili da se bavi manje. Iako nemaju ministarku posebno zaduženu za rodnu ravnopravnost, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija imaju različita ministarstva i vladine kancelarije, odnosno agencije, koje se bave pitanjem rodne ravnopravnosti. Dalje, istine radi, ni ministarka bez portfelja Tatjana Macura nema ministarstvo pod svojom direktnom nadležnošću, već je njen rad najsličniji radu neke vladine kancelarije, a oblast koju pokriva – rodna ravnopravnost, delimično je u nadležnosti i Ministrstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, i Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Stoga, iako je tačna njena izjava da je Vlada Srbije jedina vlada u regionu koja ima ministarku zaduženu za pitanje rodne ravnopravnosti, sprečavanje nasilja nad ženama i političko i ekonomsko osnaživanje žena, Tatjana Macura dobija ocenu „zloupotreba činjenica“.

Ministarku Macuru zamolili smo da prokomentariše svoju izjavu, a iz njenog kabineta dobili smo sledeći odgovor:

'Srbija jeste jedina zemlja, ne samo u regionu Balkana, već i Jugoistočne Evrope, koja ima ministarku koja se Odlukom predsednika Vlade Miloša Vučevića neposredno bavi temom rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena. U Evropskoj uniji postoji šest država koje u nazivima ministarstava imaju rodnu ravnopravnost.'

U prilogu koji je nam je dostavljen navodi se da su zemlje iz EU koje u nazivima ministarstava imaju rodnu ravnopravnost Francuska, Danska, Island, Švedska, Belgija i Luksemburg.

Tačno je da Francuska ima Ministarstvo za solidarnost, ličnu nezavisnost i ravnopravnost polova, istina je i da Danska ima Ministarstvo za životnu sredinu i ravnopravnost polova. Isto tako tačno je da Švedska ima Ministarstvo za rodnu ravnopravnost i radni vek, a Luksemburg Ministarstvo za rodnu ravnopravnost i raznolikost. Island, međutim, nema ministarstvo isključivo za rodnu ravnopravnost, već tu oblast pokriva Ministarstvo za socijalna pitanja i rad. Isto je i sa Belgijom, koja ima državnu sekretarku za rodnu ravnopravnost, jednake mogućnosti i različitost, koja radi pri Ministarstvu za mobilnost.

Kada je reč o Jugoistočnoj Evropi, pored zemalja koje smo proverili, ostaju nam još tri. U Bugarskoj se pitanjem jednakih mogućnostii bavi Ministarstvo rada i socijalne politike. Grčka nema ministra za rodnu ravnopravnost, ali ima Generalni sekretarijat za ravnopravnost i ljudska prava pri Ministarstvu socijalne kohezije i porodice, dok Rumunija ima vladinu Nacionalnu agenciju za jednake mogućnosti žena i muškaraca.

 

 

Naslovna fotografija: Instagram@tatjanamacura