Ne, Kina nije proglasila Sorosa teroristom

Kolumna o Džordžu Sorosu objavljena na portalu koji je pod kontrolom komunističke partije Kine iskorišćena je za širenje dezinformacije da su kineske vlasti proglasile Sorosa “globalnim teroristom”.
Izvor: Facebook/Screenshot
  • Na društvenim mrežama se dele tvrdnje da je Kina zvanično proglasila Džordža Sorosa “globalnim teroristom”.
  • Reč je o staroj dezinformaciji koja se temelji na stavu iz kolumne koja je objavljena na kineskom portalu koji kontroliše komunistička partija Kine. Nema dokaza da su kineske vlasti proglasile Sorosa teroristom.
  • Iz Soroseve Fondacije za otvoreno društvo je saopšteno da tvrdnja nije istinita.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao netačne.

“NOVO: Kina je službeno proglasila Džordža Sorosa globalnim teroristom.

‘On je Sotonin sin’”, navodi se u viralnim objavama na Fejsbuku zajedno sa skrinšotom članka na engleskom jeziku u kojem piše da je “kineska komunistička partija proglasila globalističkog milijardera najgorom osobom na svetu”.

Izvor: Facebook/Screenshot

Nema dokaza da su kineske vlasti proglasile američkog milijardera i filantropa Džordža Sorosa “globalnim teroristom”.

Posredi je manipulativno tumačenje novinske kolumne o Sorosevom odnosu sa Kinom, koja je 2021. godine objavljena na portalu The Global Times, a koji je pod kontrolom Komunističke partije Kine, navodi se na veb stranici portala. 

U spornoj kolumni Soros je okarakterisan kao “globalni ekonomski terorista”, “konspirator”, “najgora osoba na svetu” i “Satanin sin”, dok autor kritikuje njegov odnos prema Kini.

Pojedini mediji su tada izvestili da su “kineski državni mediji proglasili Džordža Sorosa teroristom”, međutim, na društvenim mrežama je proširena dezinformacija da je “Kina zvanično proglasila Sorosa teroristom”.

Kineska vlada nije saopštila da je “proglasila Sorosa teroristom”, niti je izveštaje o tome moguće pronaći u kredibilnim medijima.

Portparol Soroseve Fondacije za otvoreno društvo Džonatan Birčal potvrdio je da je reč o dezinformaciji za portal USA Today.

Dezinformacija da su “kineske vlasti proglasile Džordža Sorosa teroristom”  prvobitno je cirkulisala u aprilu 2022. godine, zajedno sa netačnom tvrdnjom da je “ruska vlada izdala nalog za hapšenje Sorosa”.

Dezinformacija da je “Rusija izdala nalog za hapšenje Sorosa” pojavila se nakon što su ruske vlasti 2015. godine zabranile Sorosevu Fondaciju za otvoreno društvo, rekavši da ta organizacija “predstavlja pretnju državnoj bezbednosti i ruskom ustavu”. 

Kremlj je 2018. godine potvrdio za AP da Rusija nije tražila međunarodni nalog za hapšenje Sorosa.