Obilaznica oko Beograda – komedija u tri čina

Izgradnja dela obilaznice oko Beograda - od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka, počinjala je čak tri puta ove godine. Jedan od početaka izgradnje dogodio se baš u predizbornoj kampanji za martovske izbore u Beogradu, iako je sam ugovor o izgradnji te deonice obilaznice potpisan tek sedam kasnije, u septembru ove godine.
Obilaznica oko Beograda počela je da se gradi pre 28 godina, ali jedna njena deonica ipak će, čini se, preuzeti celu slavu. Ugovor o finansiranju  deonice od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka  potpisan je tek u septembru u Kini, a njena izgradnja počinjala je već nekoliko puta tokom ove godine. Kuriozitet je da se jednom to dogodilo u februaru, tokom izborne kampanje u Beogradu.
Ovaj, najblaže rečeno, čudan splet okolnosti ministarka Zorana Mihajlović pokušala je da objasni prošlog meseca sledećim rečima:
Činjenica da su radovi počeli nekoliko meseci pre potpisivanja ugovora o finansiranju govori o značaju ovog projekta za Vladu Srbije, kao i o posvećenosti izvođača i podizvođača realizaciji ovog projekta.”
*
Ministarka Zorana Mihajlović na mestu buduće petlje Voždovac, 26. 1. 2018. Foto: FoNet/MGSI

Dakle, radovi za deonicu  dugu oko 20 kilometara, vredni čak 207 miliona evra, finansijski su tek obezbeđeni ugovorom koji je potpisan 18. septembra ove godine. Ovaj ugovor o finansiranju deonice oko obilaznice specifičan je i po tome što je to prvi zajam u juanima transportnoj infrastrukturi Srbije. 
 
Dakle, procedura za ovu deonicu išla je ovako –  radovi su počeli u februaru, onda su ponovo počeli u julu, a tek zatim potpisan je ugovor o finansiranju
Ali, da vidimo kako je sve krenulo…
 
Januara ove godine raspisani su izbori u prestonici, a svi funkcioneri aktivirali su se da doprinesu kampanji. Ministarka Zorana Mihajlović nije časila časa, pa je nakon raspisivanja lokalnih izbora zajedno sa prеdsеdnikom opštinе Voždovac Alеksandrom Savićеm i dirеktorom „Putеva Srbijе“ Zoranom Drobnjakom “otvorila još jedno gradilište”. Naime, ministarka je najavila početak izgradnje deonice Ostružnicе do Bubanj potoka za  1. februar.
 
“U poslеdnjе čеtiri godinе intеnzivirali smo radovе na izgradnji obilaznicе oko Bеograda, na koju sе čеkalo punih 30 godina. Danas mogu da najavim da smo priprеmili svu potrеbnu dokumеntaciju i da ćе radovi na dеonici od Ostružnicе do Bubanj potoka počеti 1. fеbruara i biti gotovi do 2020. godinе”, izjavila jе Mihajlović 26. januara na mеstu  budućе pеtljе Voždovac. 
 
Nakon završetka izbora u Beogradu i pobede SNS-a, Mihajlović je promenila ploču. Ona se 16. marta, desetak dana nakon izbora, sastala sa ambasadorom Kine u Srbiji Lijеm Mančangom i prеdstavnicima kompanijе Power Construction Corporation of China, s kojima je razgovarala o priprеmama za počеtak radova na izgradnji obilaznicе oko Bеograda. Tom prilikom oni su se saglasili da radovi moraju što pre da počnu, a Mihajlović je zaboravila da je radove već najavila za februar.
*
Obeležavanje početka radova na obilaznici oko Beograda, 24. 7. 2018. / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Drugi početak radova desio se 24. jula uz prisustvo novoizabranog gradonačelnika Zorana Radojičića, predsednika Aleksandra Vučića i, naravno, Zorane Mihajlović. Tokom ovog okupljanja najavljeno je i prolongiranje radova za 2021. godinu, iako je prethodno najavljivano da će sve biti završeno do kraja 2020. godine. Bože moj, kad se menjaju datumi početka izgradnje, menja se i datum završetka. Zar to nije logično?

Ipak, u ovoj sagi postoji i treći čin. Televizija N1 izveštavala je sredinom septembra da na deonici od Ostružnice do Bubanj potoka nema ni radnika ni radova, niti tragova da je ijedan bager tuda prošao. Nakon ovog izveštavanja i potpisivanja ugovora o finansiranju 18. septembra u Kini, radovi su zaista počeli, jer ‘koliko para, toliko i muzike’. 
Hoće li deonica biti spremna 2021. godine, kao i da li će radovi u slučaju nekih novih izbora još jednom početi, ostaje da vidimo. Zasad imamo obećanje ministarke da će non-stop kontrolisati ovo gradilište jer na tom projektu, kako je rekla, ne želi da vidi bilo kakve probleme.

Naslovna fotografija: FoNet/MGSI