Vladar i dvorska luda

Kraj je godine, vreme da se rezimira, sabere, oduzme, proglase najbolji, prognozira koja sreća nas čeka u budućnosti. Kako je u Srbiji, po sve zvanične statistike, i svi nastupi Najboljeg premijera u istoriji istorije, bolje od najboljeg, ovde bi jedino bila validna mantra astrologa, da se ne kaže neke vidovite Zorke. Jer, jelte, i budućnost treba da ima zalet. Favorit, po pitanju šta će bidne kad sledeća godina stigne, je gospodin astrolog Zlatko Zlatković, koji veli da će Srbija sledeće godine biti jača od Švajcarske. 

*
Aleksandar Vučić / Foto: Fonet

Šta gospodin astrolog Zlatko video u pasulj, svi ćemo, veli, konačno osetiti boljitak, privreda će jačati, kao i ekonomija, a dolaziće i još više stranih investitora. Na Olimpijadi ćemo osvojiti više medalja nego ikad, biće i izbora, SNS će osvojiti isti broj glasova, mnogo tih glasova, kao i SPS, prosveta i medicina će krenuti na bolje… sledi dobra godina, leto će biti veoma toplo, policija će funkcionisati veoma dobro, biće smanjenje kriminala i korupcije… Pa ko ovde prepisuje, vidoviti Zlatko od Premijera, ili vidoviti Premijer od Zlatka?


Dilema je nepotrebna, jer mu to dođe na isto, pošto ono što se predstavlja kao stvarnost može da se nađe i vidi samo ako se pogleda u pasulj. Uostalom, i vidoviti Diplomislav Tomislav je im’o veli da, ako vremena i dalje budu teška, ako treba pronaći meru između Istoka i Zapada, pomoći Vladi da prođe taj lavirint, da se taj brod provede, on je tu. Zato bi na novim izborima, za novog Tomislava Diplomislava, voleo da pobedi kao kandidat SNS. Mogao bi on da pobedi i bez SNS, ali to mu ne pada na pamet, Diplomislav Tomislav se postaje samo uz SNS podršku.

U sav taj pasulj javio se Savet za borbu protiv korupcije, sa izveštajem o stanju u medijima, gde se veli da su državne institucije i preduzeća, za usluge oglašavanja i marketinga, od 2011-2014, potrošile samo 60,9 miliona evra, a procenjuje se da se u istom periodu, pošto neki nisu hteli da sarađuju, za te namene skrckalo 840 miliona evra. Navedeni i konkretni slučajevi, recimo, „Galenika“, koja duguje i rodu i porodu, dala „Pinku“ 300.000 evra kao sponzor vremenske prognoze. Posrednik bila agencija koja je SPS-u radila izbornu kampanju. Navedeno i da u svim tim poslovima marketinške agencije koje rade za državne institucije, rade i za političke partije. Na sve to vidoviti Premijer im’o kaže da on nikad nijedan intervju nije platio. I nije, platila je, i plaća, Srbija.

Zato će se u Novu godinu ujde kako i dolikuje, sa pesmom i igrom. Ima nekih tehničkih izmena, Cecu će, u Beogradu, prvog dana Nove godine, zameni Haris Džinović. Za doček ostaju Brena i Sigal. Javljaju da postignut veliki dogovor, Beograd će biti centar Srbije za Novu godinu, a Niš i Novi Sad, za Srpsku novu godinu. Na inicijativu i zalaganje premijera Aleksandra Vučića, Beograd će, bez nadoknade, ustupiti novogodišnju rasvetu Nišu, gde će za SNG peva Ceca. Inače i nastupi brojnih estradnih zvezda će budu bez nadoknade, sve će biti plaćeno iz donacija. A, kao što se zna, sve donacije, naročito u Srbiji, su besplatne.

*
Siniša Mali i Svetlana Ražnatović  / Foto: Fonet

Treba li ponoviti, tu ni pasulj ne treba, svega ovoga ne bi bilo da nije Najboljeg premijera u istoriji istorije. Sledeći aforizam Miodraga Stošića sa tim nema nikakve veze, tu se pre radi o aforističarevoj vidovitosti. Aforizam glasi: „Nekad smo imali vladara i dvorsku ludu. Ali, zbog uštede, danas su te dve osobe spojene u jednu“. 


Još da se kaže da je zaštitnik građana Saša Janković, u izboru nedeljnika „Vreme“, izabran za Ličnost godine. Obrazloženje bi moglo biti, da je čovek radio svoj posao. Kao što ga je radilo hiljade, i stotine hiljada, onih koji su na drugoj strani od onih koji lažu, manipulišu i prodaju rog za sveću, trećepozivci u sopstvenim životima. Među njima su, ajde na preskok, samo oni koji su došli do glasa, i Mijač, i Dubravka Stojanović, i Kokan Mladenović i Bojana Maljević… sve do Tesle, Andrića, patrijarha Pavla. Na drugoj strani, koja ima „strahovitu podršku“, je vidoviti Premijer, alijas Naš kralj Ibi, sa svojom pasulj reprezentacijom, sve te maje i bećići, đuke i babići… Imate li dilemu kome bi uzeli orah iz ruke!

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.