Zlatni kavez

Niko jači od države, tako nekako zvuči ona fraza (ako je se iko seća) koju pravdoljubiva ministarka sa šiškama ponavlja kao švaba tra-la-la. Poslednji primer snage države u raspadu – što se u normalnom svetu zove provizorijum – jeste Cecino osmomesečno kazneno kuvanje boranije u sopstvenoj topčidersko-dedinjskoj kući a pod nadzorom budnog policijskog oka. Od države koja tužnom Moravom plovi međ’ fekalnim plastičnim flašama nije ostao ni san.

Nagodba je pala u košmarnoj javi koja najčešće isključuje čistu svest (ko je rekao savest?): Svetlana Ceca Ražnatović neće boraviti u ženskom odeljenju požarevačke ustanove za prevaspitavanje i učenje kuvarskog zanata. Sve to može da radi i u svoja dva hektara tvrđave iznad zapadne tribine Zvezdinog stadiona. Onog na kome se nekad skandiralo Džaji legendi. Priznala je da je svu onu crkavicu od četiri miliona maraka i tri i po miliona dolara fudbalskih transfera nehajno stavila u buđelar te joj je tužilac progledao kroz prste, retke koliko i njene. Super ste se istalili !

Pijačni barometar kaže da je pogodbom utvrđeno da pevaljka „odrobija“ godinu dana iza kućnog praga plus da narodu vratio milion i po evra što je znatan minus u odnosu na ostatak u buđelaru. Za zasluge zbog priznate krivice kazna joj se da umanjiti za četvoromesečno bukagijanje u vremenu ogavne „Sablje“ koja je mnoge unesrećila, čak i premijerove ubice. Za promet deset fudbalera na crno fudbalsko tržište i posedovanje arsenala naoružanja, relikvija zaostalih iz junačkih vojevanja bivšeg vlasnika Cecinog budućeg kućnog pritvora, drugarica Dušana Spasojevića Šiptara moraće osam meseci da gleda samo u umetničke slike kojima ni policajac Dragan Karleuša, ekspert za umetnine, nije utvrdio poreklo. Nehumano da joj Rembranti budu jedini prozori u svet. A da, moći će da gleda i televiziju, bez sebe na njoj.

Vodilo se računa da prva dama muzičkog treša ipak ne ostane uskraćena za đinđuve. Samo za tu priliku dobiće državni nakit, elektronsku narukvicu oko nožnog zgloba, model „sokolovo oko“ koji zapišti čim iz zapadnog pređe u istočno krilo dvorca za pritvor. A država će sve to bogato da naplati s onih milion i po evra koji će biti ugrađeni u temelje prosvete i zdravstva. Nicaće škole i bolnice koje gradi samohrana majka lično. Upisujem večernju Cecinu samo pod uslovom da okačite njene fotografije po zidovima škola a ispred postavite spomen tablu s imenom donatora. I u bolnicama da formirate odeljenja za srpsku majka-Cecu i dete.

Tako se tezgare krivice po novom reformisanom pravosudnom sistemu i po tužnoj moravskoj fekalnoj vodi. Kazna koju je pevaljka dogovorila sa državom mogla bi odmah da stupi na snagu jer ako je sad zaključaju u kujnu taman će da je „odleži“ do dočeka Nove godine. Pa neka džabe peva Borisu i Ivici kao onomad Voji i Velji. Toliko su, valjda, zaslužili.

Ne znam da li je Džaja kriv za ono što mu se pripisuje, ali znam da nije samohrani otac te su ga onako apsili pred kamerama kao poslednji zemunski šljam. Ovako, Džajo majstore, džabe si bekovima proturao loptu kroz noge, trebalo je da budeš pevaljka. Ionako vam je oboma na „Marakani“ klicao isti broj ljudi. Na žalost, od onih na tribinama odavno su važniji oni u loži.