Grad Beograd

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije. Ima status posebne teritorijalne jedinice.

Skupština grada Beograda je predstavnički organ koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene zakonom i Statutom grada. Ima 110 odbornika koji se biraju na lokalnim izborima, na četiri godine. Skupština grada sastaje se po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca. Predsednik Skupštine je u sazivu od 2014. do 2018. godine bio Nikola Nikodijević, ispred Socijalističke partije Srbije.

 Gradonačelnik Beograda predstavlja i zastupa grad i obavlja izvršnu funkciju. Bira ga Skupština grada, iz reda odbornika, na vreme od četiri godine. Od 2014. do marta 2018. godinu funkciju gradonačelnika Beograda je obavljao Siniša Mali, pre njega je tu funkciju obavljao Dragan Đilas u periodu od 2008. do septembra 2013. godine. Đilas je 2012. ponovo izabran za gradonačelnika, ali je na jesen 2013. smenjen, posle čega je upravljanje gradom preuzeo Privremeni organ na čelu sa Malim.

 

*
Foto: Istinomer: Zoran Drekalović

 

Jedna od tema o kojoj se u Beogradu govorilo ne samo u vreme Malog i Đilasa, već se decenijama unazad jeste metro. To je bila tema i predizborne kampanje za izbore 2018. godine, kada smo čuli da se metro nigde u svetu ne gradu u gusto naseljenim delovima grada.

Druga tema koja je predmet oštrih rasprava već nekoliko godina jeste preuređenje Savamale i izgradnja Beograda na vodi. Nakon što je u noći posle izbora 24. aprila 2016. godine bespravno srušeno nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici, zarad realizacije projekta Beogrrada na vodi, organizovani su masovni protesti. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić je posle velikog pritiska javnosti objavio da iza rušenja u Savamali stoje gradski čelnici, u više navrata je obećao da će Siniša Mali otići sa funkcije gradonačelnika, ali se to nije dogodilo i za rušenje niko nije odgovarao.

 

 

Poslednji put ažurirano: 3. 12. 2019.