SEF nije tražio zabranu proizvodnje domaće hrane

U člancima objavljenim na dezinformatorskim portalima zloupotrebljeni su nalazi naučne studije koja upoređuje ugljenični otisak urbane i konvencionalne poljoprivrede.
SEF nije tražio zabranu proizvodnju hrane
Izvor: Facebook/Screenshot

  • Na mrežama se dele tvrdnje da je Svetski ekonomski forum (SEF) tražio zabranu proizvodnje domaće hrane kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje, a da taj predlog potiče iz istraživanja koje SEF navodno finansira na Univerzitetu u Mičigenu.
  • Tačno je da postoji studija Univerziteta u Mičigenu čiji rezultati pokazuju da uzgajanje voća i povrća na urbanim farmama i u baštama obično proizvodi ugljenični otisak šest puta veći od onog koji se proizvede konvencionalnim uzgajanjem, ali nema dokaza da je SEF finansijski podržao ovu studiju, ili da se ta organizacija zalaže da vlade kriminalizuju uzgoj domaće hrane.
  • Objave na mrežama ocenili smo kao netačne.

Na Fejsbuku su se proširile tvrdnje iz članka objavljenog na portalu Nulta tačka, u kojima se navodi da je Svetski ekonomski forum (SEF) “tražio zabranu proizvodnje domaće hrane kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje”, a da taj predlog potiče iz istraživanja koje SEF, navodno, “finansira na Univerzitetu u Mičigenu”. Viralne tvrdnje prvobitno su objavljene u tekstu na poznatom dezinformatorskom portalu The People’s Voice.

Fejsbuk objava o SEF i zabrani proizvodnje hrane
Izvor: Facebook/Screenshot

U spornim člancima su zloupotrebljeni nalazi naučne studije koja upoređuje ugljenični otisak urbane i konvencionalne poljoprivrede.

Rezultati studije Univerziteta u Mičigenu pokazuju da uzgajanje voća i povrća na urbanim farmama i u baštama obično proizvodi ugljenični otisak šest puta veći od onog koji se proizvede konvencionalnim uzgajanjem. 

Međutim, nema dokaza da je SEF finansijski podržao ovu studiju, ili da se ta organizacija zalaže da vlade kriminalizuju uzgoj domaće hrane. 

Portparol SEF-a demantovao je sporne tvrdnje za portal za proveru činjenica Factly.

U studiji Comparing the carbon footprints of urban and conventional agriculture, koja je objavljena 22. januara ove godine, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu takođe su otkrili da su određeni usevi uzgajani u gradu odgovarali ili prevazilazili konvencionalne poljoprivredne prakse u određenim scenarijima. 

Ilustracije radi, paradajz uzgajan u zemljištu urbanih parcela na otvorenom pokazao je niži intenzitet ugljenika u poređenju sa paradajzom koji se uzgaja u tradicionalnim plastenicima; nasuprot tome, kontrast emisija između konvencionalne i urbane poljoprivrede je nestao za useve koji se prevoze vazdušnim putem, kao što su špargle, navodi se u članku o nalazima studije objavljenom na veb-sajtu Univerziteta u Mičigenu.

“Izuzeci koje je otkrila naša studija sugerišu da praktičari u urbanoj poljoprivredi mogu da smanje uticaj na klimu gajenjem useva koji se obično uzgajaju u staklenicima ili se prevoze vazdušnim putem, pored promena u dizajnu i upravljanju lokacijama”, rekao je Džejson Haves, jedan od vodećih autora studije.

Projekat je dobio podršku Saveta za ekonomska i socijalna istraživanja Ujedinjenog Kraljevstva, nemačkog Saveznog ministarstva obrazovanja i istraživanja, Francuske nacionalne istraživačke agencije, Nacionalne naučne fondacije SAD, Nacionalnog naučnog centra Poljske i programa za istraživanje i inovacije Horizont 202 Evropske unije.